Omzetgroei transportsector zet door, zorgen om personeelstekort
Transport & Distributie 11.03.2019 | Branchenieuws

Omzetgroei transportsector zet door, zorgen om personeelstekort

De omzet van de transportsector is in 2018 met 5 procent gestegen. Vooral bedrijven in binnenvaart, opslag en koeriersdiensten droegen bij aan die groei. Alleen in zeevaart daalde de omzet. 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2018 groeide de omzet in de transportsector met 5,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee eindigt de sector het jaar in de plus. In alle bedrijfstakken groeide in 2018 de omzet, op de zeevaart na. 

omzet-transportbedrijven.jpeg


Extreme stijging in omzet binnenvaart

De binnenvaart liet een omzetgroei zien van maar liefst 30 procent. Dit is de sterkste toename in deze eeuw. De waterstanden in de rivieren waren in oktober en november extreem laag. Binnenvaartschippers profiteerden hiervan door hogere vrachttarieven. Zij ontvingen daarnaast een laagwatertoeslag.


Positieve trend in goederenwegvervoer

In het wegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, nam de omzet met bijna 6 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfstak zet daarmee de positieve trend voort die begon in het vierde kwartaal van 2013. Alleen de koeriersdiensten hebben een langere periode van omzetgroei laten zien. De omzet neemt al toe vanaf het laatste kwartaal van 2010.

Personeelstekort

De transportsector heeft moeite om aan personeel te komen. In het vierde kwartaal stonden meer dan 13 duizend vacatures open. Dat zijn er ruim 4,5 duizend meer dan een jaar eerder. Voor het komende kwartaal ziet een derde van de bedrijven problemen met de personeelssterkte als grootste belemmering. 

Verwachtingen 2019

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt denkt een kleine 15 procent van de bedrijven dat de omzet zal toenemen. Iets meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat de omzet gelijk zal blijven. Ruim een derde van de bedrijven voorziet dat de prijzen voor de aangeboden diensten zullen stijgen.

Plaats een reactie (0)

Reageren