Omzetgroei logistiek blijft achter op het mkb-gemiddelde

Logistiekprofs op 23 mei 2018 | 2 minuten leestijd

De logistieke sector heeft een prima jaar achter de rug, maar kan zich niet meten met de rest van het mkb. De omzet en winst in de sector stegen minder hard dan het mkb-gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van accountantsorganisatie SRA.

De omzet van kleine en middelgrote ondernemingen groeide vorig jaar met 8 procent, laat een cijferanalyse van 18.000 jaarrekeningen zien. Deze groei is toe te schrijven aan een bloeiende economie. Ook de winst nam toe (+ 15,5 procent in 2017), al steeg deze minder hard dan voorgaande jaren. Dat zou voor een groot deel komen door oplopende personeelskosten bij mkb-bedrijven. 

Omzet- en winstgroei logistiek

Ook in de logistiek was in 2017 sprake van omzetgroei. Deze steeg volgens SRA met 4,4 procent. Het betreft een stagnatie ten opzichte van vorig jaar, toen de groei 5,6 procent bedroeg. Het resultaat voor belastingen steeg in 2017 met 14,3 procent. Dat is een forse verbetering ten opzichte van een jaar eerder, toen het resultaat voor belastingen met 6,3 procent steeg. 

SRA Omzet logistiek
Met deze cijfers groeit de logistiek minder hard dan het mkb-gemiddelde. Toch valt op dat in de logistiek een groot deel van de logistieke bedrijven (70 procent) hun omzet zag stijgen of stabiliseren. Bovendien zag 56 procent van de ondernemers de winst stabiliseren of toenemen. In 2016 was dat nog 46 procent.  

Krapte op logistieke arbeidsmarkt

De logistiek ondervindt, net als andere branches, ook de nadelen van de florerende economie. Het wordt steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden voor een groeiend aantal vacatures. Het UWV meldt dat er in bijna alle regio’s in Nederland een tekort is aan chauffeurs. Dat komt deels door een groei van het goederenvervoer en deels door vergrijzing. Om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden dienen ondernemers efficiënt samen te werken en te innoveren, meldt het rapport.