Omzet transportsector voor het eerst sinds jaren gedaald
Transport & Distributie 10.03.2020 | Branchenieuws

Omzet transportsector voor het eerst sinds jaren gedaald

De omzet van de transportsector is in het laatste kwartaal van 2019 voor het eerst in drie jaar gedaald. De omzet nam met 0,4 procent af ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het vervoer over water was de sterkste daling te zien: 10 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2018. De binnenvaart noteerde een daling van 19 procent. Dat komt door de hoge tarieven een jaar eerder, omdat de waterstanden toen extreem laag waren. In de zeevaart daalde de omzet in het vierde kwartaal van 2019 'slechts' met 5 procent. 

Lichte stijging vervoer over land

In het vervoer over land steeg de omzet met bijna 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. De omzet in het goederenwegvervoer, met een aandeel van 16 procent de grootste branche in de transportsector, nam met 1,5 procent toe. Dit is de kleinste omzetstijging in de afgelopen 7 jaar. 

Bij dienstverleners daalde de omzet met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De expediteurs, de op een grootste branche in de transportsector, zagen voor het tweede kwartaal op rij de omzet dalen.

Stijging verwacht in eerste kwartaal

Voor het eerste kwartaal van 2020 verwacht ruim 33 procent van de transportbedrijven een hogere omzet. Slechts 1 procent van de bedrijven verwacht een omzetdaling. In het goederenwegvervoer, waar de omzet in het vierde kwartaal van 2019 afvlakte, denkt 15 procent van de bedrijven meer omzet te gaan halen, met name door een stijging van de tarieven. 


Plaats een reactie (0)

Reageren