Omzet transportsector daalt, post- en koeriersdiensten noteren record
Transport & Distributie 11.06.2021 | Branchenieuws

Omzet transportsector daalt, post- en koeriersdiensten noteren record

De transportsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 4,1 procent minder omzet geboekt. Aan de post- en koeriersbedrijven heeft dat niet gelegen: zij zagen hun omzet tot recordhoogte stijgen. 

De omzetdaling in de transportsector is grotendeels toe te schrijven aan de branches met personenvervoer, meldt het CBS op basis van recente cijfers. Dan gaat het vooral om de taxibranche en het openbaar vervoer. De luchtvaart en de dienstverleners voor de luchtvaart merkten ook de gevolgen van de reisbeperkingen, maar door de gestegen hoeveelheid luchtvracht was de omzetdaling hier minder groot

De post- en koeriersbedrijven hadden het druk door de sluiting van alle niet-essentiële winkels. Deze branche noteerde een omzetstijging van 35 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. 

omzetontwikkeling-post-e.png

Omzet binnenvaart blijft afnemen

De omzet in de binnenvaart daalde in de eerste drie maanden met ruim 6 procent. Het is het zevende kwartaal op rij dat de omzet afneemt. Binnenvaartschippers vervoerden 1,7 procent meer goederenvolume, in totaal ruim 91,5 miljoen ton. De omzetdaling heeft te maken met de vrachttarieven. De dienstenprijzen voor de binnenvaarders daalden in het eerste kwartaal met bijna 7 procent. Ook lagen de passagiersreizen op de binnenwateren stil. Bij de bedrijven in de branche laden, lossen en overslag nam de omzet met 4,6 procent toe. Er zijn vooral meer droge bulkgoederen en containers overgeslagen.

Geen prijsstijging, wel omzetstijging

Bijna 90 procent van de transportbedrijven verwacht geen aanpassing van de prijzen in het tweede kwartaal van 2021. De luchtvaart is een uitzondering, 46 procent van de bedrijven denkt dat de tarieven zullen toenemen. De verwachtingen over de omzet zijn anders: van alle transportbedrijven verwacht 27 procent een omzettoename, terwijl ruim 90 procent van de luchtvaartbedrijven meer omzet denkt te behalen dan in het eerste kwartaal. 94 procent van de bedrijven denkt evenveel of meer mensen in dienst te hebben in het tweede kwartaal van 2021.


Plaats een reactie (0)

Reageren