Omoda verstuurt schoenen in herbruikbare verzenddoos

Logistiekprofs op 5 december 2019 | 2 minuten leestijd

Schoenenverkoper Omoda verstuurt schoenen voortaan in herbruikbare ecoboxen in plaats van kartonnen schoenendozen. De nieuwe verzenddoos kan meer dan vijftig keer worden hergebruikt. 

Bij het plaatsen van een online bestelling kunnen consumenten aangeven of ze gebruik willen maken van een zogenoemde Ecobox, in ruil voor 4,95 statiegeld. De consument stuurt de doos leeg of gevuld – in het geval van een retour – weer terug naar Omoda. De schoenenproducent stort het statiegeld terug en gebruikt de doos weer voor een volgende bestelling. De verzenddoos die door verpakkingsspecialist Paardekooper werd ontwikkeld is makkelijk op te vouwen. Waardoor de doos kan worden teruggestuurd via de brievenbus. 

Afwisseling werkzaamheden distributiecentrum

Omoda heeft het nieuwe retoursysteem in juli uitvoerig getest. De retailer werkt sinds de zomer  ook met een inpakmachine die bestellingen op maat verpakt. “Bestellingen inpakken in de Ecobox was natuurlijk wel even wennen voor ons, al is het alleen omdat je door moet hebben hoe je ‘m in- en uit moet vouwen. Inmiddels zit dat er goed in”, zegt Marlinde Baan-Verton, projectleider van de duurzaamheidswerkgroep binnen Omoda. “Met de komst van de inpakmachine is ons inpakproces een stuk sneller geworden en dan is de ecobox een grappige afwisseling. Die wordt dus handmatig ingepakt door de medewerkers die ook de cadeauverpakkingen doen.”

5.000 exemplaren

Na de testperiode heeft Omoda nog wat kleine aanpassingen aan de Ecobox en de retourinstructies gedaan. Er zijn in totaal vijfduizend exemplaren van de verzenddoos besteld, die per stuk vijftig keer gebruikt kunnen worden.

Gerelateerde artikelen