NVM: 'Spectaculaire groei logistiek vastgoed sinds eeuwwisseling'
Bouw & Vastgoed 24.04.2018 | Branchenieuws

NVM: 'Spectaculaire groei logistiek vastgoed sinds eeuwwisseling'

Nederland heeft er sinds de eeuwwisseling fors meer logistiek vastgoed bijgekregen. In 2000 waren er nog 1.030 distributiecentra en opslagruimten, met een totale vloeroppervlakte van 16 miljoen vierkante meter. Begin 2017 waren dat 1.760 distributiecentra met een oppervlakte van 28 miljoen vierkante meter. 

Dat blijkt uit het rapport Logistiek vastgoed in cijfers 2017, van NVM Business. De provincie Limburg heeft naar verhouding het meest geprofiteerd van deze exponentiële groei. Toch is Tilburg nog altijd de stad met de meeste vierkante meters logistiek vastgoed, gevolgd door Rotterdam en Venlo. 

Vaker huren dan kopen

In de publicatie komt naar voren dat gebruikers vaker huren dan kopen. Momenteel wordt 64 procent van de logistieke ruimten gehuurd. Verder is er sprake van schaalvergroting. Het aantal distributiecentra met een minimale oppervlakte van 30.000 vierkante meter bedraagt nu 32 procent van de totale voorraad. 

Vorig jaar was volgens NVM sprake van een recordjaar. De vraag bedroeg in 2017 2,4 miljoen vierkante meter. Niet eerder werd er zoveel logistiek vastgoed opgenomen. Van de vraag had meer dan 1,5 miljoen vierkante meter betrekking op nieuwbouw. Logistieke dienstverleners waren in 2017 de belangrijkste afnemers van distributiecentra en opslagruimten.

Daling leegstand

Het direct beschikbare aanbod van nog te verhuren distributiecentra en opslagruimten ging vorig jaar verder omlaag. Eind 2017 stond in Nederland ongeveer 2,47 miljoen vierkante meter te huur of te koop, tegenover 2,58 miljoen vierkante meter een jaar eerder. Gerelateerd aan de totale voorraad was ook sprake van een daling van de leegstand, van 9,1 procent naar 8,1 procent. 

Opvallend was overigens dat het beschikbare aanbod van nieuwbouw in 2017 verder toenam. Dat kwam doordat door beleggers en ontwikkelaars op verschillende locaties voor eigen rekening en risico begonnen met de bouw van distributiecentra zonder de zekerheid van voorverhuur.


Plaats een reactie (0)

Reageren