Noord-Limburg scoort weer als beste logistieke hotspot

Logistiekprofs op 3 October 2017

Noord-Limburg behoudt haar koppositie als logistieke hotspot. Dat stelt vastgoedadviseur JLL in de Ranking Logistiek. Opvallend is de opkomst van Zuidoost-Zuid Holland als aantrekkelijke locatie voor zowel gebruikers als beleggers. 

Volgens JLL is het sentiment op de Nederlandse logistieke markt de afgelopen jaren verder versterkt. De verbeterde economische omstandigheden, het toegenomen consumentenvertrouwen en de aanhoudende lage rente zorgen voor een positief sentiment in de markt. Deze verbetering van het sentiment is merkbaar in de grote logistieke hotspots waar de vraag naar kwalitatief vastgoed sterk is gegroeid ten opzichte van 2015. 

“Noord-Limburg heeft de afgelopen twee jaar wederom aangetoond een aantrekkelijke locatie te zijn voor zowel gebruikers als beleggers”, verklaart JLL. Utrecht is zes plaatsen gestegen ten opzichte van 2015. De regio staat op nummer twee in de Logistieke Ranking, voornamelijk dankzij de aantrekkelijke locatie voor stadsdistributie. Zuidoost-Noord-Brabant bezet net als in 2015 de derde plek in de lijst. Opvallende nieuwkomer in de top 10 is Zuidoost-Zuid Holland. Door schaarste in de bredere regio (Rijnmond) hebben er diverse transacties plaatsgevonden en wordt er momenteel speculatief ontwikkeld. 

Sterke groei nieuwbouw 

Met een leegstandspercentage van 4,4 procent (circa 1,3 miljoen vierkante meter) is het logistieke aanbod de afgelopen jaren fors gedaald. Daarnaast is het opnamevolume over de afgelopen drie jaar sterk gegroeid, en telt het logistiek opnamevolume in de eerste helft van 2017 van al circa 1,4 miljoen vierkante meter. Dit maakt dat de logistieke gebruikersmarkt zich ten opzichte van 2015 enorm heeft ontwikkeld.

Vanwege de sterke opnamegroei is het aandeel van moderne distributiecentra als onderdeel van de totale voorraad, aanzienlijk toegenomen. De nieuwbouw van distributiecentra wordt grotendeels gedreven door de schaarste van direct beschikbaar modern logistiek vastgoed. De huidige lage aanvangsrendementen zorgen er daarnaast voor dat het ontwikkelen van nieuwbouw aantrekkelijk is doordat de nieuwbouwkosten significant lager liggen dan de beleggingswaarde van het vastgoed. 

Signalen op groen

“Voor de logistieke sector blijven de signalen, voor zowel de gebruikers- als beleggersmarkt, op groen staan”, zegt Bas Geijtenbeek, Head of Industrial & Logistics JLL Nederland. “Op basis van onze supply chain index, die de vraag naar logistiek vastgoed voorspelt, blijkt dat de vraag naar logistiek vastgoed blijft groeien. Deze groei komt voornamelijk voort uit de retail- en e-commerce sector.”

Geijtenbeek voegt hier aan toe: “Om aan de groeiende vraag van deze sectoren te voldoen zullen er enerzijds specifieke built-to-suit hoogbouw distributiecentra worden ontwikkeld. Anderzijds zal een groot deel kunnen worden gehuisvest in de huidige planvoorraad.”

Bekijk hier het volledige rapport. 

Redactie LogistiekProfs