Noord-Holland laat vrachtwagens en verkeerslichten communiceren

Logistiekprofs op 12 June 2017

In de regio Schiphol gaan vrachtwagens met verkeerslichten communiceren via een 4G netwerk. Door de timing van verkeerslichten af te stemmen op naderende vrachtwagens kan onnodig afremmen en optrekken van trucks worden voorkomen. 

De toepassing moet leiden tot een reductie van uitstoot, minder vertraging, minder brandstofkosten en betrouwbaardere reistijden, zo laat de Provincie Noord Holland in een persbericht weten. 

De verkeerslichten en vrachtwagens communiceren met elkaar via het 4G netwerk van KPN. Het systeem berekent op welk moment de vrachtwagen het verkeerslicht zal passeren. De on-board unit geeft de chauffeur een snelheidsadvies zodat hij niet hoeft te stoppen. Ondertussen past het verkeerslicht de groentijd, indien nodig en mogelijk, aan zodat de vrachtwagen veilig en zonder te stoppen het kruispunt kan passeren.

In de proef zijn twee verkeerslichten voorzien van nieuwe software. Dit aantal wordt in de toekomst mogelijk uitgebreid naar andere kruispunten. Ook het aantal vrachtwagens dat is uitgerust met een on-board unit zou gemakkelijk uitgebreid kunnen worden. 

De proef betreft een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland samen met KPN, VolkerWessels onderneming Vialis, Dynniq, FloraHolland, Rietveld, Dobbe transport en het programma Beter Benutten. 

Redactie LogistiekProfs