Noodoproep voor meer samenwerking in chemische logistiek
17.01.2019 | Branchenieuws

Noodoproep voor meer samenwerking in chemische logistiek

Branchevereniging VNCW doet een noodoproep tot meer samenwerking in de chemische logistiek. Bedrijven en overheden zouden nader tot elkaar moeten komen om te voorkomen dat de bedrijvigheid zich naar het buitenland verplaatst. 

De branchevereniging voor de chemische logistiek doet de oproep nadat er vorige week een miljardeninvestering aan onze neus voorbij ging. Chemisch bedrijf INEOS besloot zich in Antwerpen te vestigingen. Nederland loopt daardoor een investering van 3 miljard euro mis, goed voor 400 directe banen en meer dan 2.000 indirecte banen. 

VNCW spreekt van de 'zoveelste investering in korte tijd in de Vlaamse haven'. Dit soort grote bedrijven zouden weer andere bedrijven aantrekken in handel, logistiek of andere verwerkende industrie. 

VNCW gaat zich komend jaar richten op het bijeen brengen van bedrijven binnen de keten. De vereniging doet ook een oproep aan de overheid om 'de concurrentiepositie van de Nederlandse chemische keten te verbeteren'.

"Terwijl we het in Nederland vooral hebben over duurzaamheid, transparantie en veiligheid worden de investeringen net over de grens gedaan", zegt Luciën Govaert, voorzitter van de VNCW.  "Het is heel goed om het over deze thema’s te hebben, maar wanneer de bedrijvigheid zich vervolgens over de grens vestigt dan gaat er toch iets grondig mis."

De voorzitter meent dat partijen in de praktijk nog te vaak tegenover elkaar staan. "Dat is een vreemde benadering van het bedrijfsleven. Als ik veiligheid als voorbeeld neem dan constateer ik dat bijna iedereen wil, net zoals de toezichthouders, dat het veilig is bij het bedrijf. De belangen van de verschillende partijen wijken vaak niet ver van elkaar af. De overheid komt bij veel bedrijven op visite en ziet veel. Door bedrijven te wijzen op goede praktijken is er al veel gewonnen."Plaats een reactie (0)

Reageren