08.10.2015 | Branchenieuws

Nóg meer banen in planning en logistiek

Het aantal vacatures binnen Supply Chain management is in een jaar tijd met maar liefst 46 procent gestegen. Vooral de vraag naar planners, supply chain engineers (57%) en logistiek managers (64%) zat behoorlijk in de lift, zo blijkt uit cijfers van Yacht.  Daarmee zou de sector terug zijn op het niveau van voor de crisis. 

De stijging is toe te schrijven aan de economische groei binnen de industriële sector. Vooral de investeringen in e-fulfilment zorgen voor een groeiende vraag naar professionals. Vooral in de logistieke hotspots is een explosieve groei te zien. In de regio tussen Rotterdam, Breda, Tilburg en Venlo steeg het aantal vacatures in een jaar tijd met maar liefst 75 procent.  Door de economische groei investeren bedrijven in deze regio extra in opslag distributiecapaciteit. "De uitzonderlijk hoge vraag naar supply chain professionals zorgt in deze regio’s voor een flink gespannen arbeidsmarkt", aldus Hilde van der Kooi, Business Development Manager bij Yacht. 

Uitdagingen door e-commerce 
Momenteel wordt er in Nederland 'slechts' voor 14 miljard aan producten via internet verkocht, maar in de toekomst zou dat fors toenemen. Bedrijven hebben e-fulfilment namelijk hoog op hun prioriteitenlijst staan. Dat zorgt volgens Yacht voor de volgende uitdagingen: 

  • het bieden van 24/7 online dienstverlening
  • het verwerken van een groot volume aan kleine orders
  • het handelen van een grote diversiteit in afleveradressen
  • het verwerken van retourstromen 
  • het continu innoveren op service

Opleiding
Yacht wijst ook op de verandering in de vaardigheden van logistiek managers. Bij e-fulfilment speelt ketensamenwerking tussen partijen een grote rol. Logistieke opleidingen zouden momenteel nog teveel focussen op techniek en proces, en te weinig op vaardigheden als een team kunnen leiden en motiveren. "Er ligt voor deze opleiding nog een mooie uitdaging op het gebied van soft skills", aldus Van der Kooi. 

INFOGRAPHIC

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • yvonne veenendaal
    13.10.2015 - 10:15 uur | yvonne veenendaal

    Daar ik zelf opzoek ben naar een logistieke functie op managers niveau