Nog dit jaar zelfrijdende treinen op Betuweroute?
24.06.2016 | Branchenieuws

Nog dit jaar zelfrijdende treinen op Betuweroute?

Duitse spoorvervoerder DB Cargo wil ‘na deze zomer’ met een zelfrijdende trein op de Nederlandse Betuweroute rijden. Het gaat om een proef waarbij de machinist nog wel aanwezig is in de cabine. De test wordt voorbereid door spoorbeheerder ProRail, zo schrijft het NRC Handelsblad.

Over het systeem dat DB Cargo gaat gebruiken zegt het bedrijf dat dit vergeleken kan worden met een automatische piloot in een vliegtuig. De locomotieven die worden ingezet rijden nu al over de Betuweroute. DB Cargo heeft specifiek gekozen voor deze route omdat dit spoor met een ERTMS-veiligheidssysteem is uitgerust.

Over een precieze datum kunnen ProRail en DB Cargo nog niets zeggen. ProRail heeft het over ‘ergens na de zomer’. “Maar ergens in 2017 is ook de na de zomer. We zijn nu bezig te kijken onder welke voorwaarden de test plaats kan vinden. Op niet afgesloten treinspoor - met ander verkeer - is zo’n test niet eerder gedaan”, aldus een woordvoerder tegenover NRC.

Zelfsturend spoorvervoer
Zelfsturend spoorvervoer is niet helemaal nieuw. Enkele spoorlijnen in de Verenigde Staten rijden al zonder bestuurder. Dit zijn meestal spoorlijnen van of naar luchthaventerminals. In de metro in Kopenhagen, Londen, Barcelona en Parijs rijden al enkele metro’s zonder bestuurder.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren