Nog altijd onduidelijkheid om fusie PostNL en Sandd

Logistiekprofs op 25 August 2021

PostNL en Sandd zijn al sinds begin vorig jaar gefuseerd, maar of die fusie legitiem is moet nog altijd blijken. Het College van Beroep behandelde de zaak maandag en kon niet direct met een uitspraak komen. Mogelijk wordt de zaak zelfs voorgelegd aan het Europese Hof. 

Aan het einde van de zitting van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) konden de rechters niet beloven wanneer ze met hun uitspraak komen. Er volgt mogelijk nog een vervolgzitting en het Europese Hof kan zich er nog mee bemoeien. 

De zaak is opvallend omdat Sandd al sinds 1 februari 2020 onderdeel is van PostNL. In eerste instantie gaf toezichthouder ACM geen groen licht voor de overname. Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat besloot daarop de fusievergunning alsnog te verlenen, omdat de overname nodig zou zijn voor de continuïteit van de vijfdaagse postvoorziening. Na klachten van concurrerende bedrijven wees de bestuursrechter in Rotterdam deze vergunning af. Keijzer zou haar beoordeling beter moeten motiveren. De Staat ging vervolgens in hoger beroep. 

De vraag is welke gevolgen de uitspraak heeft op de samengevoegde bedrijven. PostNL waarschuwde vorig jaar al de overname niet terug te kunnen draaien.