‘Nieuwe logistieke hotspots in de maak’

Logistiekprofs op 24 April 2017

Door toenemende druk op de logistieke markt ontstaan er nieuwe logistieke hotspots. Zo verkiezen bedrijven Hoofddorp in toenemende mate boven Schiphol en Nieuwegein boven Utrecht. Dat constateert Colliers International in zijn logistieke barometer.  

De barometer laat zien dat er in 2016 in Nieuwegein ruim 94.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed werd opgenomen. Dat is een stijging van maar liefst 395 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Utrecht steeg de opname van logistiek vastgoed met ‘slechts’ 57 procent (27.500 vierkante meter). Dezelfde trend geldt voor een locatie als Born ten opzichte van Venlo. Alleen heeft Venlo in tegenstelling tot Utrecht nog mogelijkheden om uit te breiden.

De verschuiving is volgens Colliers International te wijten aan schaalvergroting. Partijen kiezen er vaker voor om hun logistiek uit te besteden aan logistieke dienstverleners. Zij zijn op hun beurt op zoek naar grotere locaties voor distributiecentra, die op traditionele hotspots vaak niet beschikbaar zijn. “De schaalvergroting van logistieke dienstverleners is een belangrijke factor voor de dynamiek op de logistieke vastgoedmarkt”, zegt Jim Orsel van het Logistics & Industrial-team. “De vraag naar grotere distributiecentra zal, gezien de afnemende beschikbare grond op de traditionele locaties, leiden tot nieuwe logistieke hotspots.”

Een duidelijk voorbeeld is het nieuwe distributiecentrum van DHL Supply Chain: een pand van 23.000 vierkante meter op logistiek bedrijvenpark in Nieuwegein. Onderstaande tabel laat zien dat bedrijven bij hun locatiekeuze toch ook de bestaande logistieke hotspots niet schuwen. Zo koos XPO Logistics voor een distributiecentrum van 60.000 vierkante meter in Venlo.  

Colliers International stelt verder dat de aanvangsrendementen op logistieke hotspots in 2016 verder zijn gedaald. “De verwachting is dat deze trend doorzet. Daarnaast worden de verschillen tussen de locaties steeds kleiner. De yields variëren van 5,3 procent in Tilburg tot 5,9 procent in Amsterdam. Inmiddels dalen ook de rendementen op andere locaties buiten de oorspronkelijke hotspots.”

Bekijk hier de logistieke barometer. 

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Distributiecentrum van Primark in Roosendaal. Peter Braakmann / Shutterstock.com