Nieuwe btw-regels drukken cijfers PostNL

Logistiekprofs op 1 July 2022

Sinds 1 juli betalen Nederlandse consumenten btw over pakketten van buiten de EU. PostNL zag die nieuwe regelgeving de afgelopen maanden direct terug in de cijfers: het aantal internationale pakketten daalde. 

PostNL boekte in juli, augustus en september een omzet van 729 miljoen euro, dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Ook de brutowinst viel lager uit: 23 miljoen euro, versus 36 miljoen euro in Q3 2020. 

Die wat tegenvallende resultaten schrijft PostNL toe aan de belastingregels voor pakketten buiten de EU. Voorheen waren bestellingen van onder de 22 euro vrijgesteld van belastingen. Dat is sinds 1 juli niet meer het geval. Het gevolg: minder internationale pakketten. Ook strengere regelgeving in China omtrent nepartikelen drukte de brutowinst. Het kostte PostNL al met al 8 miljoen euro. 

Tegenover een daling in de internationale zendingen staat wel een groei van binnenlandse pakketten en post. Die groei was minder sterk dan het jaar ervoor, omdat winkels in juni, juli en augustus geopend waren. De groei in postbezorging is met name toe te schrijven aan de uitnodiging van het coronavaccin.

Rond de aankomende feestdagen verwacht PostNL wederom veel drukte. Dagelijks zullen er twee miljoen pakketten worden bezorgd in plaats van de reguliere miljoen pakketten per dag. Het bedrijf is al sinds de zomer bezig het opschroeven van de capaciteit. Er wordt onder meer extra mankracht ingezet. Ook het nieuwe gerobotiseerde sorteercentrum in Nieuwegein moet soelaas bieden.