Nieuwe bezorgers PostNL krijgen vaste baan
18.04.2016 | Branchenieuws

Nieuwe bezorgers PostNL krijgen vaste baan

PostNL gaat nieuwe pakketbezorgers vanaf nu alleen nog maar in loondienst nemen. In een interview met de Volkskrant laat PostNL topvrouw Herna Verhagen weten dat er geen zelfstandige pakketbezorgers meer bij komen. Bezorgers die al als zelfstandige werken, kunnen dat blijven doen. 

PostNL lag de afgelopen jaren onder vuur door de inzet van zelfstandige koeriers. Door alle verplichtingen die PostNL aan de zzp’ers stelde, zou er sprake zijn van een schijnconstructie. Zo moest de bus waarmee zelfstandigen reden, precies aan de voorwaarden van het postbedrijf voldoen. Daarnaast mochten koeriers niet voor andere opdrachtgevers werken. Volgens FNV zou PostNL jaarlijks 30 miljoen euro besparen door via deze constructie te werken.

Verbeteren kwaliteit 
PostNL hoopt dat er met deze maatregel een einde komt aan de jarenlange discussie. Toch benadrukt Verhagen tegenover de Volkskrant dat het bedrijf niet is gezwicht voor de protesten van FNV. De keuze om met vaste werknemers te werken zou voortkomen uit het streven van PostNL om de kwaliteit van de pakketbezorging een impuls te geven. Daar investeert het de komende tijd miljoenen euro’s in.

Omdat de postbezorgers de komende jaren steeds vaker bij de consument over de vloer komen, wil PostNL kwaliteit kunnen garanderen. Daar zou een vast contract bij horen. “Een consument wil dat zijn koelkast wekelijks gevuld gaat worden. Dan heb je een bepaalde stabiliteit nodig. Een groep mensen die hoge kwaliteit leveren.”

Zelfstandigen kunnen kiezen voor loondienst  
PostNL heeft de ruim duizend zelfstandige pakketbezorgers aangeboden om in vaste dienst te komen. Koeriers die niet in loondienst wilden komen, krijgen hogere tarieven als zelfstandige. 120 pakketbezorgers (10 procent) zou hebben gekozen voor een vaste baan.

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.
Plaats een reactie (0)

Reageren