03.02.2015 | Branchenieuws

Nieuwbouw logistieke ruimte gedaald

Er is in 2014 fors minder nieuwe logistieke ruimte in Nederland opgeleverd. Er werd voor 475 duizend m² nieuwe distributieruimte gebouwd, een daling van maar liefst 38 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een rapport van DO Research.

Bouwen zonder dat er een huurder bekend is
Ruim een derde van de nieuwbouw in 2014 is gerealiseerd voor producenten (165.000 m²), gevolgd door logistieke dienstverleners (140 duizend m²) en retailers (115 duizend m²). Met circa 55 duizend m² werd de bouw gestart zonder dat er vooraf een huurder bekend was. Dit betreft hoofdzakelijk de nieuwbouw van ontwikkelaar DokVast op bedrijventerrein Vossenberg West II in Tilburg. Inmiddels is dit pand van 50 duizend m² verhuurd aan de Amerikaanse producent van elektrische auto's, Tesla.

In 2015 weer vraag naar nieuwbouw
DO Research verwacht dat het tij dit jaar weer zal keren. Herstel van de economie en handel zal een positief effect hebben op de vraag naar logistieke ruimte. Er wordt in 2015 een lichte stijging in de vrachtvolumes in de Nederlandse transportsector verwacht. Daarnaast ligt de inhoud van de in 2014 aangevraagde bouwvergunningen voor hallen en loodsen hoger dan in het jaar daarvoor. De vraag naar logistieke ruimten zal daarom stijgen. Omdat er nauwelijks moderne distributieruimte in de bestaande bouw beschikbaar is, zal een deel van de vraag terecht komen bij nieuwbouw. Daarbij zullen komend jaar meer ontwikkelingen op risico worden gestart. In onder meer Almere, Amsterdam, Rotterdam en Venlo bestaan hiervoor al concrete plannen.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren