Nederlandse startup legt zonnepanelen op trucks

Logistiekprofs op 15 november 2019 | 2 minuten leestijd

IM Efficiency wil vrachtwagens uitrusten met zonnepanelen. De Nederlandse startup werkt aan een gepatenteerd systeem voor zonnepanelen op opleggers. Dit moet zorgen voor een besparing in brandstofverbruik en CO2-uitstoot. 

Het zogenoemde SolarOnTop-systeem zorgt volgens IM Efficiency voor een brandstofbesparing van 5,5 procent. De dynamo hoeft tijdens de rit geen stroom meer op te wekken en de motor wordt minder belast. Daardoor verbruiken trucks gemiddeld 2300 liter diesel minder per jaar, wat zorgt voor een CO2-besparing van 6 ton. 

Als alle 143.000 vrachtwagens in Nederland met zonnepanelen worden bedekt, kan dat een jaarlijkse besparing van 860 kiloton CO2 opleveren, 2,9 procent van de totale uitstoot van het Nederlandse wegverkeer.

Pilots in 2020

IM Efficiency, dat onder meer wordt ondersteund door innovatieprogramma’s van de Europese Unie, start volgend jaar twee pilots bij transportbedrijven. De startup wil zoveel mogelijk Nederlandse opleggers uitrusten met zonnepanelen en daarna uitbreiden naar andere Europese landen. “We starten hiermee in Nederland, België en Duitsland en gaan dan verder naar Zuid-Europa, waar de businesscase nog beter uitvalt”, aldus CEO Martijn Ildiz van IM Efficiency.

Gerelateerde artikelen