Nederlandse export naar Verenigd Koninkrijk gedaald

Logistiekprofs op 4 februari 2020 | 1 minuut leestijd

De onrust rondom de brexit heeft de goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk geen goed gedaan. De uitvoer daalde het afgelopen jaar met 0,5 procent ten opzichte van 2018.

Er werd vorig jaar voor 40 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De export van in Nederland geproduceerde goederen zat met 0,9 procent in de lift. De doorvoer naar het Verenigd Koninkrijk zakte echter met 2 procent, waardoor er onderaan de streep sprake is van een daling. 

Sinds het brexit-referendum in 2016 is de exportwaarde naar het VK relatief gezien gedaald. In 2015, het jaar voor het referendum, was de export naar Groot-Brittannië goed voor 8,7 procent van de totale Nederlandse goederenexport. Vier jaar later is dat nog 7,7 procent. 

Nederland geldt na Duitsland, de Verenigde Staten en China als de vierde goederenleverancier van het Verenigd Koninkrijk. Landbouwproducten vormen een aanzienlijk deel van de Nederlandse export naar Groot-Brittannië, net als olie en gas, telefoons en medicijnen. 

Afbeelding: Paul J Martin / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen