Nederlander verwacht grote impact door robotisering

Logistiekprofs op 22 July 2016

Niet meer hoeven werken omdat een robot je werkzaamheden heeft overgenomen. Dat is de verwachting van 37 procent van de Nederlandse consumenten voor over dertig jaar, zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. 

Een grote groep van 65.000 Nederlanders deed mee aan het onderzoek over robotisering in Nederland in de nabije toekomst. De verwachte impact blijkt enorm, blijkt uit de cijfers. Een grote groep van de Nederlandse consumenten verwacht dat de robot in de komende drie decennia steeds meer zijn intrede doet in de Nederlandse samenleving. Zij verwachten een grotere impact dan ondernemers. Hun verwachting is dat 22 procent van het werk door robots wordt overgenomen. Uiteindelijk beslissen de ondernemers in grote mate de impact van de robots in het werkproces omdat zij moeten investeren in de robotisering op de Nederlandse werkvloer om daadwerkelijk een verandering te weeg te brengen.

Lees ook: 100 miljoen voor ontwikkeling robotica

Andere resultaten
De OESO, organisatie van Westerse landen, deed ook onderzoek en uit hun cijfers blijkt dat tien procent van het werk wordt overgenomen door robots. Een flinke afwijking van het onderzoek van ING. Hoe deze verschillen te verklaren zijn, is niet aan te geven. Uit beide onderzoeken blijkt dat er veranderingen te wachten staan en dat het meer flexibiliteit van werknemers vraagt. Vooral de inzet bij pieken en dalen is te verwachten voor werknemers die daardoor over een breed scala aan vaardigheden moet beschikken. 

Logistiek
In de logistieke branche is de robotisering al begonnen. Vele distributiecentra maken al gebruik van robots voor het picken van orders of drones die de voorraad controleren.

Redactie LogistiekProfs