Nederland stuurt veel meer retour dan de rest van Europa

Logistiekprofs op 25 July 2018

Nederland blijkt Europees koploper in het terugsturen van online bestellingen. Onderzoek van vervoerder DPD laat zien dat in Nederland 9 procent van alle pakjes weer retour gaat. 

Daarin zit met name kleding, valt te lezen in de E-Shopper Barometer van DPD. Na Nederland wordt er in Groot-Brittanië veel geretourneerd. 8 procent van alle pakketjes in het land wordt teruggestuurd. 

‘Nederlanders bestellen vaak meerdere maten en kleuren’

Het hoge percentage retouren is volgens onderzoeker Alec Minnema, die promoveerde op het onderwerp, toe te schrijven aan het serviceniveau in Nederland. Tegen RTLZ zegt hij: “Nederlanders bestellen vaak verschillende maten en kleuren, je houdt er al rekening mee dat je sowieso een deel terugstuurt. We hebben in Nederland ook veel vertrouwen dat we ons geld ook echt terugkrijgen als we iets terugsturen.”

Retourmogelijkheden

Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, hebben webwinkels hun handen vol aan de retouren. “Het is uit de verpakking geweest, het moet gecheckt worden of het nog goed is. Ook moet de verzending betaald worden.” Toch vindt hij niet dat de retourmogelijkheden voor consumenten te aantrekkelijk zijn. “Het maakt de drempel voor klanten een stuk lager om iets te kopen. Daarmee verkoop je wel weer meer producten.”