Nederland niet meer in top 3 logistieke landen
30.06.2016 | Branchenieuws

Nederland niet meer in top 3 logistieke landen

Nederland staat niet meer in de top drie van beste logistieke landen. Ons land scoort in de Logistics Perfomance Index, waarbij 160 landen worden beoordeeld, net lager dan koplopers Duitsland, Luxemburg en Zweden.

De tweejaarlijkse index beoordeelt landen op basis van hun prestaties op het gebied van douane, infrastructuur, internationale zendingen, logistieke competenties en tracking & tracing. Twee jaar geleden stond Nederland in het rapport van de Wereldbank op de tweede plaats achter Duitsland, dat dit jaar weer op de eerste plaats eindigde. Luxemburg en Zweden zijn opvallende stijgers: twee jaar geleden kwamen de landen respectievelijk als achtste en zesde uit de bus.

tabel.jpg

Nederland scoort op duurzaamheid
Onduidelijk is waarom Nederland in de ranglijst is gezakt. De Wereldbank schrijft wel dat Nederland hoog scoort met de manier waarop de overheid zich inzet om de logistiek op de kaart te zetten. Ook op het gebied van duurzame logistiek wordt Nederland geprezen. Daarbij noemt het rapport het Lean and Green-programma, dat de discussie over duurzaamheid heeft opgestart voor zowel transportbedrijven als verladers. Nederland scoort daarnaast hoog op de inzet van big data in de gehele supply chain.
 
Het onderzoek vermeldt dat de logistieke positie van ontwikkelingslanden voor het eerst sinds 2007 flink is afgenomen. Syrië staat door de aanhoudende burgeroorlog op de 160e plaats.

U kunt het volledige rapport hier inzien.  

Redactie LogistiekProfs
 

Plaats een reactie (0)

Reageren