Nederland is gunstige locatie voor logistieke centra

Logistiekprofs op 17 October 2016

Logistieke locaties in Nederland scoren hoger dan die in Duitsland, Polen en België. De locaties in ons land zijn vaak wat duurder, maar bedrijven krijgen er ook meer voor terug. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants in opdracht van Nederland Distributieland. 

In het onderzoek worden negen belangrijke Nederlandse logistica centra vergeleken met centra uit steden als Duisburg, Luik en Lille. Uit die vergelijking komt naar voren dat Nederland hoog scoort door een goede fysieke infrastructuur van wegen, water en spoorwegen. De fiscale omstandigheden in Nederland zijn positief, mede door de mogelijkheid om btw-betalingen uit te stellen, en de arbeidswetgeving is flexibel. Zo gaat Nederland soepel met nachtwerk om.

Een puntje van aandacht is de ruimte voor grote distributiecentra. De onderzoekers menen dat Nederland meer ruimte beschikbaar moet stellen voor magazijnen van meer dan 40.000 vierkante meter, waar plek is voor Europese-, regionale- en e-commerce activiteiten. Deze activiteiten worden steeds vaker gecombineerd op een locatie. Ook voor grote online spelers als bol.com zijn grote magazijnen nodig. Webwinkeliers slaan veel kleine producten op en hebben capaciteit nodig om retouren te verwerken. 

Het onderzoek stelt dat logistieke bedrijven moeten inzetten op IT-oplossingen waarmee de productiviteit omhoog gaat. Ook adviseert het bedrijven niet te focussen op lagere lonen, maar juist op een betere inzet van arbeidskrachten.

Redactie LogistiekProfs