Nederland bijna beste handelsland ter wereld

Logistiekprofs op 17 February 2017

Op Singapore na is Nederland het beste handelsland ter wereld. Deze hoge positie heeft ons land vooral te danken aan de haveninfrastructuur, de positie als hub voor luchtverkeer en het goede wegennetwerk.

Dat valt te lezen in het Global Enabling Trade Report 2016, van het World Economic Forum en de Global Alliance for Trade Facilitation. De partijen beoordelen landen op basis van de werking van overheden, beleid, infrastructuur en ondersteunende diensten voor handelsfacilitatie. Nederland zou ook zijn opgevallen door de geografische verbinding met de rest van Europa. Verbetering is mogelijk op het gebied van importprocedures. Deze zouden te complex zijn. Bovendien is er in Nederland beperkte toegang tot financiering.

Belangenorganisatie evofenedex benadrukt op haar website dat het van groot belang is dat er wordt geïnvesteerd in handel en logistiek, om deze handelspositie te waarborgen. Evofenedex heeft een 10-puntenplan opgesteld, dat politie partijen kunnen toevoegen aan het programma. De verladersorganisatie roept politieke partijen op om met dit plan hun koers te bepalen.

Redactie LogistiekProfs