Nederland aantrekkelijk voor spelers in logistiek vastgoed

Logistiekprofs op 1 July 2022

Nederland is een van de meest aantrekkelijke logistieke vastgoedmarkten van Europa. Ons land biedt veel potentie omdat de relatie tussen retail en de logistieke sector nog niet volop ontwikkeld is. 

Dat blijkt uit de LMA-index (Logistics Market Attractiveness) van vastgoeddienstverlener Savills. De ranglijst beoordeelt alle logistieke markten van Europa. Alleen Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scoren hoger dan Nederland. 

Nederland is dus een aantrekkelijk land voor beleggers in logistiek vastgoed, maar er is ruimte voor verbetering. De relatie tussen retail en de logistieke sector kan verder worden versterkt. “Nederlanders weten de weg naar webwinkels beter te vinden dan andere Europese consumenten, maar ze geven (nog) wel aanzienlijk minder geld uit”, voegt Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills uit. “Dit biedt ruimte voor substantiële verdere groei van e-commerce in Nederland, wat mijns inziens gaat zorgen voor een toenemende vraag naar logistiek vastgoed in de aankomende jaren.”

Lees ook: ‘Regie ontbreekt bij bouw distributiecentra’

Top 3

Duitsland staat met 70,2 punten aan de top van de ranglijst. Het land biedt strategische kansen voor beleggers die willen profiteren van de groeiende en grensoverschrijdende e-commerce, aldus de internationale vastgoedadviseur.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staan op de tweede en derde plaats met respectievelijk 68,3 en 68,1 punten. Het VK heeft de meest volwassen e-commerce markt van Europa en laat de laagste spreiding zien tussen internetgebruik en online aankopen, wat betekent dat Britten gewend zijn aan online shoppen. De verwachting is dat de stijgende trend zal voortzetten, met een groei van e-commerce van 6,7 procent in de aankomende vijf jaar. Dit vertaalt zich in een groeiende vraag van beleggers naar logistiek vastgoed.

‘West-Europa loopt voorop’

“Hoewel de effecten over heel Europa voelbaar zijn, toont de Savills LMA Index aan dat West-Europa voorop loopt als het gaat om e-commerce penetratie en daaropvolgend de investeringen in de logistieke vastgoedmarkt”, stelt Marcus de Minckwitz Director Regional Investment Advisory EMEA bij Savills. “Ondanks de uitdagende sociaaleconomische vooruitzichten, is de verwachting dat de retail omzet in Europa gemiddeld met 2,1 procent per jaar zal stijgen. Doordat meer aankopen online zullen plaatsvinden, verwachten wij dat de vraag van zowel beleggers als gebruikers naar logistiek vastgoed verder zal toenemen.”