Nedcargo nieuwe eigenaar van Portena Logistiek

Logistiekprofs op 26 juli 2021 | 3 minuten leestijd

Nedcargo lijft Portena Logistiek uit Heerenveen in. Met de overname wil Nedcargo zijn groeikansen in het noorden van het land versterken. Portena denkt als onderdeel van een grote organisatie beter opgewassen te zijn tegen uitdagingen in de sector. 

Met terugwerkende kracht – per 1 januari 2021 – neemt Nedcargo de aandelen van Portena logistiek over. Nedcargo wordt na de overname een logistiek bedrijf met een omzet van 150 miljoen euro. “We versterken onze positie in de Benelux en vergroten onze groeikansen in het noorden”, zegt Nedcargo-CEO Jurgen Mook over de acquisitie.

‘Sector verandert aanzienlijk’

De twee bedrijven zaten al langer met elkaar om de tafel om een eventuele samenwerking te bespreken. Begin dit jaar werden de gesprekken concreter, aldus Portena-directeur Ron Kleinsmit: “Portena Logistiek stond voor de keuze tussen autonome groei of aansluiting bij een grotere branchegenoot. De komende jaren zal de logistieke sector aanzienlijk veranderen. Dat biedt kansen, maar ook bedreigingen. Als onderdeel van een grotere professionele organisatie zijn we beter opgewassen tegen de uitdagingen.” 

Nedcargo maakt er geen geheim van dat het in binnen- en buitenland verder wil groeien. Daar heeft het naar eigen zeggen de financiële middelen voor. “We hebben de afgelopen jaren flink kunnen investeren in digitalisering. Wij verwachten daardoor direct synergiën te kunnen bereiken in de nieuwe combinatie”, zegt Mook. De bedrijfsstructuur van Portena en Nedcargo zijn volgens de CEO vergelijkbaar. “En we zijn beide goed in contractlogistiek. In het noorden zijn wij nog minder actief, daarom is Portena een goede aanvulling. De kennis en ervaring van Portena Logistiek op het gebied van winkelstraat leveringen en fietsenlogistiek is welkom, daar kunnen we veel van leren. Nedcargo doet nu nog voornamelijk levensmiddelenlogistiek en we willen verbreden.”

Medewerkers kunnen blijven

Vanaf het najaar worden de de activiteiten van de bedrijven samengevoegd. Het kantoor van Portena Logistiek in Heerenveen blijft geopend. Alle medewerkers kunnen aanblijven. “De boodschap is dat er voor iedereen plaats is en plaats blijft”, licht Mook toe. Directeur Kleinsmit blijft in functie bij Portena. Uiteindelijk gaat hij aan de slag als commercieel directeur van de Nedcargo Group. Stef Verwij, eigenaar van Portena blijft voorlopig als adviseur bij de onderneming betrokken. 

Gerelateerde artikelen