Nedcargo en Hogeschool Rotterdam werken samen aan schone stadsdistributie
Last Mile 27.11.2018 | Branchenieuws

Nedcargo en Hogeschool Rotterdam werken samen aan schone stadsdistributie

Hoe vergroot bezorging met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie? Die vraag stond centraal in een pilot van de Hogeschool Rotterdam en logistiek dienstverlener Nedcargo. 

Studenten Logistics Management bezorgden afgelopen maanden voor Nedcargo als studentenbedrijf 'HR Cargo' in de Rotterdamse binnenstad. Met een elektrische cargobike leverden zij dranken aan dertig partners in het centrum. 

Tijdens het pilotproject - van september tot november 2018 - werd 6.600 kilogram aan dranken bezorgd. Daarmee bespaarden de studenten 350 vrachtwagenkilometers en werd de CO2 uitstoot gereduceerd met 279 kilogram.

Vernieuwend omgaan met stadsdistributie

Het project heeft zowel Nedcargo als de opleiding Logistics Management bruikbare inzichten opgeleverd, stellen de partijen in een persverklaring. Beide partijen zeggen dan ook de samenwerking voor te willen zetten. Jurgen Mook, COO Nedcargo: “Het project HR Cargo helpt ons verder te kijken dan wat we gewend zijn en met behulp van studenten te werken aan oplossingen waar we nog niet aan hebben gedacht. We ontdekken op deze manier in korte tijd veel over het vernieuwend omgaan met stadsdistributie.” 

Dichter op de praktijk

De koppeling met de praktijk doet ook de studenten goed.  “In een project als HR Cargo zitten studenten veel dichter op de praktijk. Sterker nog, ze zíjn eigenlijk de praktijk", zegt Ewoud Moolenburgh, docent Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam. "Samen met Nedcargo werken we aan een vervolg in het volgende studiejaar. De focus ligt dan op een langere looptijd van het project, waar meerdere logistieke partijen zich bij kunnen aansluiten, om op deze wijze meer volume te genereren.”

HR Cargo is een vervolg op projecten LEVV-LOGIC en Stadslogistiek. Naast Nedcargo en Hogeschool Rotterdam waren ook Urban Arrow (cargobike), RoutiGo (planningssysteem), GroenCollect (locatie van de hub), KennisDC Logistiek Zuid-Holland en Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de hogeschool partner in het project. 


Plaats een reactie (0)

Reageren