Nedcargo-eigenaren stellen 40 miljoen beschikbaar voor consolidatieslag

Logistiekprofs op 1 July 2022

40 miljoen euro om consolidatie in de logistieke sector een impuls te geven. Dat bedrag komt van het nieuwe investeringsfonds Logistics Platform Partners, een initiatief van de eigenaren van logistiek dienstverlener Nedcargo. LPP wil voor eind 2022 ten minste drie kleinere en middelgrote ondernemingen overnemen.

Het startkapitaal van LPP is ingebracht door de eigenaren van Nedcargo: Diederik Jan Antvelink, Roderick de la Houssaye en Van Uden Holding. De verkoop van de binnenvaarttak leverde Nedcargo de financiële middelen op om te investeren. LPP wordt gemanaged door De la Houssaye, Antvelink en diens broer Gert-Jan Antvelink. Laatstgenoemde is al langer bij Nedcargo betrokken als strategisch adviseur en participeert ook in LPP. 

‘Consolidatie onvermijdelijk door grote uitdagingen’

Consolidatie is onvermijdelijk in de logistieke sector en LPP is vastbesloten daar een rol in te spelen, vertelt Diederik Jan Antvelink. “Veel bedrijven staan voor grote uitdagingen. Ze moeten investeren in digitalisering om aan de wensen van hun klanten te voldoen en ze moeten investeren in nieuwe, schone techniek om te voldoen aan de klimaateisen. Bovendien moeten ze zich beschermen tegen cybercriminelen.”

Vooral kleinere en middelgrote ondernemingen hebben onvoldoende middelen om die investeringen te doen, ook al presteren ze verder goed. Antvelink: “Daar komt bij dat veel ondernemers grote beslissingen moeten nemen over opvolging in hun bedrijf. Gaan ze nog 10 jaar door, met alle onzekerheden die op hen af komen? Of is dit misschien een goed moment om het bedrijf te verkopen of aan te sluiten aan een grotere branchegenoot?”

Platformbedrijven

LPP is voornemens bedrijven over te nemen en die onder eigen vlag door te laten gaan. Het fonds is op zoek naar ‘goedlopende en goed geleide ondernemingen’ die als zogenoemde platformbedrijven kunnen functioneren. “Deze gaan door onder eigen naam en specialiseren, digitaliseren en verduurzamen”, aldus Antvelink. De bedrijven profiteren ondertussen van de schaalvoordelen die LPP biedt, bijvoorbeeld bij de inkoop van materieel, brandstof en automatisering.

De volgende stap is om onder de platformbedrijven kleinere bedrijven te hangen. Die kunnen op den duur opgaan in de platformbedrijven. Verder wil LPP investeren in innovatieve startups en scale-ups die bijdragen aan de modernisering van de logistiek.

Investeringsbudget

De investeerders zeggen de komende jaren een flinke hoeveelheid eigen geld te kunnen besteden. LPP heeft daarnaast afspraken met verschillende Nederlandse banken zodat het totale investeringsbudget fors kan oplopen. Antvelink verwacht dat LPP tot eind 2022 ten minste 3 bedrijven zal overnemen. “We mikken op gezonde familiebedrijven met een mooie klantenkring die opvolgingsproblemen hebben of onvoldoende middelen om de grote investeringen te doen die de komende jaren nodig zijn. We willen deze bedrijven behouden voor Nederland of België.”