29.01.2015 | Branchenieuws

Nascholing alsnog verplicht voor oudere chauffeur

Oudere beroepschauffeurs moeten vanaf 1 juli verplicht 35 uur nascholing volgen om het C en/of D rijbewijs beroepsmatig te mogen blijven gebruiken. Chauffeurs die voor 1 juli 1955 zijn geboren zijn nu nog vrijgesteld van deze scholingsplicht. De verplichte code 95 wordt bij hen automatisch op het rijbewijs vermeld. Deze zomer veranderd die regelgeving. Dat houdt in dat chauffeurs voor 10 september 2015 de nascholing voor het D-rijbewijs moeten hebben gevolgd. Precies een jaar later moet ook de nascholing voor het C-rijbewijs zijn afgerond. Volgens EVO hebben chauffeurs een drietal andere opties om de code 95 te verkrijgen:

Gevolgde uren alsnog laten registreren
Zo kunnen chauffeurs die wel nascholingsuren hebben gemaakt, maar deze niet hebben geregistreerd, deze alsnog laten registreren bij het CBR. De chauffeur ontvangt dan kosteloos een code 95 die vijf jaar geldig is. Het is raadzaam om dit pas na 1 juni 2015 te doen, omdat voor de datum de geldigheid wordt gelijkgesteld aan die van het rijbewijs.

Code 95 voor 1 juni bijschrijven
Daarnaast kunnen C en D rijbewijshouders voor 1 juni hun code 95 laten bijschrijven, terwijl de geldigheidsduur van het rijbewijs gelijk blijft. Pas na half februari zijn alle gemeenten over deze optie geïnformeerd, dus het is aan te raden om hier tot die tijd mee te wachten.

Rijbewijs verlengen
C- en D- rijbewijshouders kunnen het rijbewijs ook vroegtijdig verlengen, zodat deze een nieuwe geldigheid van vijf jaar heeft. De code 95 wordt dan ook voor die periode bijgeschreven. De chauffeur moet dan wel een reguliere medische keuring ondergaan. Chauffeurs die vóór 1 maart 2015 een zogeheten Eigen Verklaring voor het verlengen van het rijbewijs hebben ingediend bij het CBR worden volgens het huidige recht behandeld. Ze krijgen de code 95 bijgeschreven met dezelfde einddatum als het nieuwe rijbewijs, ook als de aanvraag na 1 juni 2015 bij de gemeente wordt ingediend. Als de Eigen Verklaring ná 1 maart 2015 wordt ingediend, kan niet de garantie worden gegeven dat het CBR deze voor 1 juni 2015 zal afhandelen.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren