‘Nachtwerk-kwestie kost België 30.000 banen in e-commerce’
04.05.2017 | Branchenieuws

‘Nachtwerk-kwestie kost België 30.000 banen in e-commerce’

Door de inflexibele regels voor nachtarbeid is België een exportland voor banen in e-commerce geworden. De kwestie zou onze zuiderburen inmiddels 30.000 banen hebben gekost. Dat zegt de Alexander de Croo, Belgische minister Digitale Agenda.

Tot eind 2015 gold er in de Belgische e-commerce sector een verbod op werk na 20:00 uur. Hierdoor duurde levering van pakketten gemiddeld twee dagen langer dan in Nederland. Nadat bleek dat webwinkeliers en consumenten massaal uitweken naar buurlanden, hief België het verbod op nachtwerk op. Toch zijn bedrijven terughoudend met het invoeren van nachtwerk. Door hoge personeelskosten zou het voor bedrijven niet aantrekkelijk zijn om mensen ’s nachts in te zetten. Bovendien moest elk bedrijf individueel met de vakbonden onderhandelen. Die hindernis is inmiddels door de overheid weggenomen.

De Croo pleit nu voor een verdere versoepeling van de regels. Uit een publicatie van Vlaamse werkgeversorganisatie Voka blijkt namelijk dat België nog altijd zeven Europese landen voor zich laat op het gebied van digitalisering van overheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Door lagere arbeidskosten en minder strikte regels zou België de concurrentie aan kunnen gaan met zijn buurlanden. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren