MRG Logistics slaat grote innovatieslag met ingebruikname PSB Rotapick systeem

Logistiekprofs op 18 maart 2024 | 3 minuten leestijd

Op 1 maart heeft MRG Logistics in het (voormalige) Blokker-dc in Geldermalsen het nieuwe orderpicksysteem Rotapick officieel in gebruik genomen. Sinds begin dit jaar is de Rotapick onderdeel geworden van het gemechaniseerde warehousedeel en vervangt het grotendeels de tot nu gebruikte pick-to-light karren. Met deze volgende ‘smart warehousing’ stap, realiseert MRG Logistics een efficiënter en sneller orderpicksysteem waarmee het volop de toekomst tegemoet kan gaan.

Rotapick, van de Duitse leverancier PSB, is een compact opslag- en orderpicksysteem systeem waarmee meer orderregels kunnen worden gepickt in kortere tijd. Voorheen was het zo dat de orderpicker met 4 of 8 klantbakken door het magazijn reed langs verschillende picklocaties om artikelen uit de stellingen te halen en in de klantbakken te stoppen.Met de Rotapick, die speciaal bedoeld is voor de wat kleinere, hardlopende artikelen, wordt het proces omgedraaid: de artikelen komen in kratten via een lopende band naar een werkstation waar de orderpicker klaar staat.

Winkel- en internetlogistiek

John Schollink, CEO van MRG Logistics: “Wij zijn binnen ons distributiecentrum de afgelopen jaren continu in beweging en blijven zo bij met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automatiseren, mechaniseren en robotiseren van goederenstromen. Wat ons met de Rotapick onderscheidt van andere logistiek dienstverleners is de mogelijkheid om winkel- en internetlogistiek te combineren voor alle formaat goederen. Hierdoor zijn wij een interessante partij voor winkelketens om hun logistiek, inclusief e-com en opslag, bij ons onder te brengen tegen een variabel tarief.”

Het systeem heeft twee manieren om producten in bakken toe te voegen: Door de artikelen uit hun doos te halen en in bakken te doen, of door dozen van snellopende goederen te voorzien van een unieke sticker en direct op de invoerbaan te zetten. Als goederen in kratten niet direct nodig zijn voor het orderverzamelproces, worden ze tijdelijk geparkeerd in de Rota-buffer, waar plek is voor 6.500 kratten.

180 orders tegelijk

Het verzamelen van de orders vindt plaats bij zes Rotapicks, die ieder door slechts een persoon worden bediend. De orderpicker krijgt direct te zien naar welke bak een aangeboden product moet. Als dat is gebeurd, start automatisch de volgende pickhandeling. Elk station verwerkt 30 kratten, verdeeld over drie schijven, waardoor de medewerker in een handling drie klantenbakken kan vullen. Dit betekent dat op elk moment dus 180 klantbakken gereed kunnen worden gemaakt. Volgens John Schollink kost het medewerkers niet veel moeite om het proces onder de knie te krijgen. “Inmiddels staan veel mensen in het magazijn te springen om dit werk te mogen doen.” 

Vooralsnog zullen overigens niet alle pick-to-light karren meteen verdwijnen, want een deel wordt achter de hand gehouden om op terug te kunnen vallen bij een eventuele storing van de Rotapick. “Twee jaar geleden hadden wij een ambitieus doel voor ogen: twee keer zoveel volume door het proces halen en daarbij minder afhankelijk zijn van de factor mens. Met de ingebruikname van de PSB Rotapick, wordt dit doel zeker behaald. Wij zijn dan ook enorm trots op deze nieuwe ontwikkeling binnen ons dc waarmee we laten zien dat wij onze huidige (en toekomstige) klanten nog beter van dienst kunnen zijn”, aldus Schollink.

Gerelateerde artikelen