Movu biedt KDL betere, grotere en eenvoudigere automatisering

Logistiekprofs op 15 januari 2024 | 3 minuten leestijd

Met een palletshuttle-systeem van Movu Robotics beschikt logistiek dienstverlener Kris De Leeneer (KDL) over 45.000 opslaglocaties en een in- en uitslagcapaciteit van 11.000 pallets per week. Belangrijk is dat dit geautomatiseerde opslagsysteem voldoet aan de flexibiliteitsbehoefte van KDL, aangezien de capaciteit kan worden verhoogd door eenvoudigweg meer shuttles toe te voegen.

Het project bij KDL is het eerste Movu Atlas-systeem voor de markt van logistiek dienstverleners. Het systeem vormt het hart van het nieuwe, ultramoderne 10.000 vierkante meter grote distributiecentrum van KDL. Omdat het naast de snelweg ligt waar de grond duur is, koos KDL voor opslag in de hoogte om de voetafdruk van het gebouw te minimaliseren.

Het distributiecentrum biedt onderdag aan de voorraad van klanten in de chocolade-industrie, die bestaat uit ingrediënten en primaire goederen voor het maken van repen en dozen chocolade. Het nieuwe DC is ontworpen om KDL te helpen de service voor klanten verder te verbeteren en ruimte te bieden voor uitbreiding van de eigen activiteiten. Het centraliseert niet alleen alle logistieke diensten op een CO2-neutrale locatie, maar weerspiegelt ook de toekomstvisie van het bedrijf: ‘beter, groter en makkelijker’.

Twintig palletshuttles

Movu ontwierp een systeem bestaande uit 28 meter hoge Atlas-stellingen met tien niveaus en een vloeroppervlak van 60 x 100 meter, voldoende voor 45.000 locaties. Pallets worden verplaatst met een vloot van 20 palletshuttles. Deze zelfrijdende robotdragers transporteren pallets over de rails van de opslagbanen en over de rails van de hoofdbaan die over de opslagbanen loopt. Movu WES software beheert het shuttle-verkeer en geeft orders door vanuit het warehouse management system (WMS) van KDL. Movu heeft ook een app geleverd waarmee geautoriseerde operators het systeem vanaf hun smartphone kunnen bedienen.

Naast de Atlas-installatie bevindt zich de expeditieruimte en drie tussenverdiepingen met elk een oppervlakte van ongeveer 2.000 vierkante meter, die worden gebruikt voor de verwerking van de goederen. Movu heeft samengewerkt met Ceratec voor het leveren van geïntegreerde in/uitloopzones, geavanceerde transportbanden en draaitafels. Samen zorgen deze systemen voor een naadloze goederenstroom van de opslag naar de expeditieruimte, waar zich tien laaddocks bevinden.

Voor 40 procent bezet

Het systeem is momenteel voor 40 procent bezet, waardoor er voldoende ruimte is voor nieuwe klanten. Als uitbreiding nodig is, kan een achterwand worden verwijderd om meer stellingen te bouwen. De locatie biedt ruimte om de capaciteit in de toekomst te verdubbelen tot 90.000 pallets.

Gerelateerde artikelen