Morrison Express opent duurzaam warehouse in Eindhoven

Logistiekprofs op 17 oktober 2023 | 3 minuten leestijd

De Taiwanese logistiek dienstverlener Morrison Express heeft een nieuw warehouse op Prologis Park Eindhoven DC4, unit E geopend. Het warehouse van 12.800 vierkante meter is gebouwd op een voormalige afvalstortplaats volgens een mensgericht ontwerp met minimale lokale emissies. Als gevolg hiervan zal het warehouse naar verwachting een WELL ‘Gold’ en BREEAM ‘Outstanding’ certificaat ontvangen.

Het nieuwe warehouse op Prologis Park Eindhoven DC4 is een passende faciliteit voor de diensten die Morrison Express biedt en is douane- en TAPA-gecertificeerd. Jeroen van Beek, algemeen directeur Nederland bij Morrison Express: “Dit nieuwe warehouse markeert een nieuwe mijlpaal voor onze Europese strategie. Het ondersteunt ons in onze ambitie om de wereldwijde logistieke dienstverlener te zijn die lucht-, zee-, douane-, opslag- en bezorgdiensten kan leveren. Bovendien past de nieuwe faciliteit, gezien de lage CO2-voetafdruk, perfect in onze duurzaamheidsambities.”

Duurzame ontwikkeling

Eindhoven DC4 is een voorbeeld van de volgende generatie warehousefaciliteiten: panden die meer zijn dan vier muren en een dak. Door het elimineren van lokale emissies heeft het warehouse geen negatieve impact op natuurgebieden. Verder is het volledig elektrische gebouw voorzien van energiezuinige warmtepompen, hoogwaardige isolatie, slimme gebouwbesturing en driedubbele beglazing. Samen met het zonnesysteem, dat nog moet worden geïnstalleerd en dat alle benodigde elektriciteit zal leveren, beperkt het warehouse de lokale uitstoot tot een minimum. Martijn Kuijken, Head of Development bij Prologis Benelux: “Het was een uitdaging om een gebouw van deze omvang te ontwikkelen zonder gasaansluiting met een lage CO2-voetafdruk en lagere energiekosten, maar het is ons gelukt. We zijn erg trots dat we een toekomstbestendig gebouw hebben gebouwd dat voor Morrison waarde zal blijven toevoegen zonder het milieu te schaden.”

Focus op welzijn

Naast de duurzaamheidsvoordelen heeft de faciliteit ook ecologische en gezondheidsvoordelen. Het terrein wordt omgeven door een groene strook met groenvoorzieningen. Buitenzitplaatsen en een picknickplaats, omgeven door groen, nodigen medewerkers uit om hun pauzes buiten door te brengen tussen de bomen en planten, bijenkorven, vogelhuisjes en de insectenhotels. Ook in het gebouw is groen aanwezig, wat de luchtkwaliteit verbetert. Dakramen zorgen voor natuurlijk daglicht. Een ononderbroken lineaire LED-dakverlichting, die natuurlijk daglicht nabootst, gaat vermoeide ogen voor heftruckchauffeurs tegen. Alle features samen zullen naar verwachting resulteren in een WELL ‘Gold’ certificaat.

Prologis Essentials

Het Prologis Essentials-team voorzag Morrison van stellingen en vorkheftrucks, die hen ondersteunden en ontzorgden bij de verhuizing. Jeroen van Beek vult aan: “Essentials heeft ons leven echt makkelijker gemaakt tijdens de verhuizing. Wij konden ons volledig ontzorgen op andere zaken.”

Gerelateerde artikelen