Montea ontwikkelt nieuw dc voor Lekkerland

Logistiekprofs op 14 augustus 2023 | 4 minuten leestijd

Montea en Lekkerland hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van een nieuw distributiecentrum van 50.000 vierkante meter op Logistiek Park A12 te Waddinxveen. Op dit park wordt voor Lekkerland een duurzaam, state-of-the-art koel- en vriesdistributiecentrum ontwikkeld. Zo wordt het dak gebruikt voor de plaatsing van zonnepanelen, waardoor samen met het dak van het aangrenzende deel evenveel stroom wordt gegenereerd als de behoefte van 3200 huishoudens.

Lekkerland Nederland is al ruim 65 jaar actief als specialist in on-the-go consumptie. “Onze visie is om ‘your most convenient partner’ voor onze klanten te zijn, de beste strategische partner die hun maximaal ontzorgt”, aldus John van den Berg, directeur operations. Klanten worden op dit moment beleverd vanuit één van de distributiecentra in Waddinxveen, Son en Meppel.

In Waddinxveen opereert Lekkerland als groothandel en tevens logistiek dienstverlener vanuit drie verschillende locaties in de nabijgelegen omgeving van Distripark A12. Hier gaat verandering in komen. Door de uitbreiding met dit moderne en nieuwe logistieke centrum creëert Lekkerland in totaal 40.000 m vierkante meter extra logistieke vloeroppervlakte in Nederland.

“We zijn druk bezig met het ontwerp van de interne logistieke processen, die voor een groot gedeelte ondersteund worden door voicepicking en pick-to-light”, aldus John van den Berg. Met de ontwikkeling van een groot nieuw distributiecentrum realiseert Lekkerland Nederland een efficiënte en overzichtelijke logistieke operatie. Volgens John van den Berg is Lekkerland op deze wijze voorbereid op groei en realiseert het bedrijf zo nog beter zijn logistieke duurzaamheidsdoelstellingen.

Over de ontwikkeling

Het terrein van ca. 60.000 vierkante meter ligt direct aan de afslag van de snelweg A12 en is daardoor makkelijk bereikbaar en zeer goed gelegen in het hart van de Randstad. Van den Berg: “We zijn blij dat we met deze locatie een strategische plek hebben gevonden die een toekomstbestendige en duurzame oplossing biedt voor onze logistieke activiteiten en bijdraagt aan onze klantbehoefte qua leverbetrouwbaarheid en future-proof assortiment.”

Onderdeel van deze ontwikkeling zijn een warehouse van circa 40.000 meter met een mezzanine van 7000 vierkante meter en een kantoor van 3000 vierkante meter. De zonnepanelen op de totale ontwikkeling zullen samen 9000 MWh opleveren. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie die 3200 huishoudens gemiddeld gebruiken per jaar. Het gebouw wordt volledig gasloos en er worden voorzieningen getroffen om regenwater te hergebruiken.

Cedric Montanus, directeur Montea Nederland: “Wij zijn verheugd om op zo’n strategische plek, midden in het hart voor Retail-logistiek, ons project verder uit te breiden tot een totale ontwikkeling van 100.000 vierkante meter. Een dergelijke duurzame ontwikkeling geeft invulling aan ons beleid om de portefeuille verder te verduurzamen. We doen dat op een toekomstbestendige manier, die de basis vormt voor een langjarig partnership tussen Montea en Lekkerland.”

Lekkerland en Montea sluiten een langjarige geïndexeerde huurovereenkomst af van 15 jaar onder de gebruikelijke voorbehouden. Het netto aanvangsrendement van circa 7% voldoet ruimschoots aan de door Montea vooropgestelde doelstelling voor eigen ontwikkelingen.

Logistiek Park A12

In augustus 2020 verwierf Montea een terrein met een totale oppervlakte van 120.000 vierkante meter in Waddinxveen. Montea realiseerde in de eerste fase een distributiecentrum van 50.000 vierkante meter, verhuurd aan HBM Machines. Het nieuwe gebouw voor Lekkerland kent verschillende duurzame specificaties en maakt onder andere gebruik van restwarmte van de koelinstallatie voor verwarming van de kantoren en vloer van de vriescel, alsmede voor het ontdooien van de koelers.

Het gebouw wordt voorzien van QuadCore panelen met een hoge Rc- waarde en maakt gebruik van energiezuinige LED-verlichting. Gezamenlijk dragen al deze oplossingen bij aan een zo optimaal en laag mogelijk energieverbruik. Naast oog voor het milieu, hebben Montea en Lekkerland ook oog voor de mens bij de ontwikkeling van dit project. Er wordt een gezond gebouw gerealiseerd met aandacht voor groenvoorzieningen, binnenklimaat, ventilatie en natuurlijk licht. Een gezonde werkomgeving bevordert tenslotte het welzijn en de productiviteit van de gebruikers van het gebouw.

Gerelateerde artikelen