Mogelijke sluiting Belgische depots GLS en PostNL: 'Pakketbedrijven houden zich niet aan regels'
Transport & Distributie 23.06.2021 | Branchenieuws

Mogelijke sluiting Belgische depots GLS en PostNL: 'Pakketbedrijven houden zich niet aan regels'

Er gaat nog altijd veel mis bij de Belgische post- en pakketdepots van grote bedrijven als PostNL en GLS. De bedrijven worden bij onze zuiderburen al vervolgd voor mogelijke sociale fraude bij pakketbezorgers. Uit controles op depots is nu wederom gebleken dat de pakketdiensten zich niet aan de regels houden. 

Dat zegt openbaar aanklager Gianni Reale in de Belgische krant De Tijd. Afgelopen week vond nog een controle plaats op het depot van GLS in het Antwerpse Puurs. Daar werden 76 bezorgers en 26 onderaannemers van GLS gecontroleerd. Bij bijna de helft van de onderaannemers was sprake van zwart werk, werk zonder arbeidscontracten, illegale tewerkstelling en overtreding van de werkloosheidsregels. Reale: "Het is hallucinant dat PostNL en GLS ondanks hun dagvaarding nog op dezelfde manier blijven werken."

Sluiting dreigt

Het arbeidsauditoraat, onderdeel van het Belgische openbaar ministerie, dreigt met een sluiting, mochten de misstanden zich blijven voordoen. "Als bij volgende controles bij GLS en PostNL nog inbreuken worden vastgesteld rond zwart werk en de coronaregels dan overweegt mijn ambt de depots te laten verzegelen, wat bijna overeenkomt met een sluiting." Bij een dergelijke verzegeling kunnen de depots alleen weer geopend worden met een procedure, waar strenge voorwaarden aan zijn verbonden. 

Pakketdiensten worden vervolgd

Het is niet de eerste keer dat de bedrijven op de vingers worden getikt. Begin mei kondigde het Mechelse arbeidsauditoraat aan grote pakketdiensten te vervolgen op verdenking van sociale fraude en zwart werk. Na de zomervakantie behandelt de Mechelse rechtbank de eerste dossiers tegen de bedrijven.

Afbeelding: Peter Braakmann / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren