Minister: 'Wildgroei distributiecentra moet stoppen'
Bouw & Vastgoed 21.06.2019 | Branchenieuws

Minister: 'Wildgroei distributiecentra moet stoppen'

De wildgroei aan distributiecentra moet worden tegengegaan. Dat stelt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Volgens Ollongren zorgen de distributiecentra voor 'verrommeling en verloodsing' van het Nederlandse landschap. 

In het Ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NVOI) dat Ollongren donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft de minister dat verloodsing de landschappelijke kwaliteit in Nederland onder druk zet. 

De wildgroei van distributiecentra moet daarom worden tegengegaan. "Een aaneenschakeling van grootschalige, eenvormige opslag- en distributiecentra langs rijkswegen moet zoveel mogelijk worden voorkomen." Het Rijk wil afspraken maken met gemeenten en provincies over de bouw van nieuwe logistieke centra. 

Een andere visie heeft Ollongren op het gebied van stedelijke logistiek. De minister pleit juist voor de bouw kleinschalige distributiecentra aan de randen van steden. Deze kunnen worden gebruikt voor de overslag van goederen, zodat binnensteden emmissievrij worden bevoorraad. 
Plaats een reactie (3)

Reageren
 • Jan Verschuren
  25.06.2019 - 12:14 uur | Jan Verschuren

  Komkommertijd?

 • Maurice Subco Partners
  25.06.2019 - 11:21 uur | Maurice Subco Partners

  Een beetje dom. Logistieke bedrijven hebben de know-how om deze centra juist op de meest efficiënte plek te bouwen. Als alle pakjes in een kippeschuur aan de rand van de stad zouden passen zouden ze dit heus wel doen.

 • 25.06.2019 - 10:54 uur | Stef Bouwhuis

  Verloodsing? Heeft de minister niet wat anders te doen. Daar waar we geen ruimte mer hebben voor wegen of voor woningbouw omdat het groen, groen moet blijven, worden op industrieterreinen hoog efficiënte magazijnen gebouwd, die elke meter benutten. En nu gaat het weer om een soort 'schoonheidscommissie' die die loodsen niet mooi vindt. Dan zou de Minister moeten aangeven hoe zo'n loods er aan de buitenkant zou moeten uitzien. Wilt u dat we ze groen gaan schilderen, zodat ze mooier 'opgaan' in het landschap. wat zou de Minister van Economische zaken over deze opmerking te zeggen hebben? Nederland blinkt uit in haar doorvoer functies en daarvoor heb je loodsen nodig, die om onnodige schade omrijschade aan de natuur te voorkomen zo dicht mogelijk bij de snelwegen gebouwd worden. Wat is daar 'rommelig' aan? Moet nu de kleine loodsjes van de kleine ondernemers weg? Omdat dat rommelig staat? Ik wordt hier zo moe van.....