Minister: ‘Wildgroei distributiecentra moet stoppen’

Logistiekprofs op 21 juni 2019 | 1 minuut leestijd

De wildgroei aan distributiecentra moet worden tegengegaan. Dat stelt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Volgens Ollongren zorgen de distributiecentra voor ‘verrommeling en verloodsing’ van het Nederlandse landschap. 

In het Ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NVOI) dat Ollongren donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft de minister dat verloodsing de landschappelijke kwaliteit in Nederland onder druk zet. 

De wildgroei van distributiecentra moet daarom worden tegengegaan. “Een aaneenschakeling van grootschalige, eenvormige opslag- en distributiecentra langs rijkswegen moet zoveel mogelijk worden voorkomen.” Het Rijk wil afspraken maken met gemeenten en provincies over de bouw van nieuwe logistieke centra. 

Een andere visie heeft Ollongren op het gebied van stedelijke logistiek. De minister pleit juist voor de bouw kleinschalige distributiecentra aan de randen van steden. Deze kunnen worden gebruikt voor de overslag van goederen, zodat binnensteden emmissievrij worden bevoorraad. 

Gerelateerde artikelen