16.04.2015 | Branchenieuws

Minister Kamp wil juist meer robots

Robots mogen dan een gevaar zijn voor de banen van logistiek medewerkers; als het aan minister Kamp ligt moeten we robots met open armen verwelkomen. De Minister van Economische Zaken stelde in een toespraak op industriebeurs Hannover Messe dat Europa meer robots moet ontwikkelen.

"Ontwikkelingen zoals robotisering en 3D-printen bieden de maakindustrie veel kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen", aldus minister Kamp.

Europese economie groeit met 110 miljard euro
Om dat te bewerkstelligen moeten de landen binnen de Europese Unie de regels op het gebied van de digitale markt harmoniseren. Onderzoek zou laten zien dat de Europese economie jaarlijks met 110 miljard euro kan groeien als de mogelijkheden van ICT voor de industrie beter worden benut.

Lees ook: De magazijnmedewerker versus de robot. Wie wint?

Robots zijn betrouwbaarder en goedkoper
De uitspraak van Kamp is redelijk opvallend, omdat de berichtgeving omtrent robots vaak negatief is. Experts stelden eerder dat magazijnmedewerkers in de toekomst niet meer nodig zijn omdat robots hun werk uit handen nemen. Zelfs minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stelde dat robots zullen zorgen voor het verdwijnen van betaald werk. Zeker magazijnmedewerkers moeten voor hun baan vrezen. "Robots zijn betrouwbaarder en goedkoper. Ze zijn snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag, vragen nooit om loonsverhoging en worden niet vertegenwoordigd door vakbonden", aldus Asscher.

Kamp erkent dat sommige banen op de tocht staan door de opkomende robotisering, maar de ontwikkelingen zouden anderzijds ook kansen bieden. "Als we het goed doen, komen er zelfs banen bij", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren