Minder goederenvervoer over de weg in coronajaar

Logistiekprofs op 24 maart 2021 | 2 minuten leestijd

Nederlandse vrachtauto’s vervoerden in 2020 minder goederen. De daling van 0,4 procent werd vooral veroorzaakt door afname van het internationale goederenwegtransport, meldt het CBS. De hoeveelheid vervoerde goederen binnen Nederland nam wel toe. 

Er werd in totaal 686 miljoen ton door Nederlandse vrachtauto’s vervoerd, 0,4 procent minder dan in 2019. De laatste keer dat er sprake was van een daling was in 2014. 

Landbouwgoederen en overige voedingsproducten waren goed voor 30 procent van het totaal vervoerde gewicht, een stijging van 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het vervoer van zand, grind en bouwmaterialen, goed voor ruim een vijfde van alle vervoerde goederen, steeg 2,6 procent. Ook het vervoer van aardolieproducten en meststoffen steeg. Het wegtransport van goederen als ertsen, staal, chemische producten en stukgoederen daalde in 2020 met 4,6 procent.

Minder goederen vanuit Nederland naar buitenland

Het grensoverschrijdend vervoerd gewicht (vanuit en naar Nederland) daalde in 2020 met 1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze daling werd veroorzaakt door het vervoer dat vanuit Nederland naar het buitenland (-3,6 procent) werd gestuurd. Naar het Verenigd Koninkrijk daalde het vervoerde gewicht door Nederlandse vrachtauto’s met 12,7 procent. Naar Frankrijk was dit 9,7 procent en naar België 5,8 procent. Naar Duitsland, de belangrijkste buitenlandse bestemming van Nederlandse vrachtauto’s, steeg het vervoerde gewicht met 0,6 procent. De hoeveelheid goederen die vanuit het buitenland naar Nederland werden vervoerd nam in 2020 wel toe, met 2,1 procent. 

Lees ook: Transport en logistiek in 2021 weer in de lift

Afbeelding: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen