Mercedes-Benz komt met busje met drone op het dak

Logistiekprofs op 8 September 2016

Mercedes-Benz werkt samen met dronemaker Matternet aan een busje met drones op het dak. De drone neemt de laatste meters van de bezorging op zich. Efficiënt, want de koerier hoeft niet uit te stappen en de drone heeft een minder groot bereik nodig. 

De elektrische Vision Van is voorzien van een volledig geautomatiseerd pakket systeem, dat doorgeeft waar een pakket bezorgd moet worden. Via een luik in het dak ontvangt de drone het desbetreffende pakketje, dat tot twee kilo zwaar kan zijn. De chauffeur krijgt een seintje wanneer hij moet stoppen, zodat de drone kan opstijgen en het pakket kan afleveren. Dit gebeurt zonder menselijke tussenkomst.

Ook wanneer het busje al vertrokken is, kan de drone erachteraan gestuurd worden om een pakket na te leveren. De Vision Van heeft namelijk een actieradius tot 270 kilometer. Door deze functionaliteit kunnen pakketten binnen dezelfde dag bij de consument bezorgd worden.

Mercedes Benz investeert momenteel miljoenen in de ontwikkeling van het busje met bezorgdrone. Eerder liet het weten dat het de komende vijf jaar 500 miljoen gaat investeren in digitalisering, automatisering en robotica.

Redactie LogistiekProfs