Meerderheid logistieke medewerkers Jumbo verkiest AVR boven cao

Logistiekprofs op 1 May 2018

Een opsteker voor supermarktketen Jumbo in de strijd met de vakbonden om een nieuw cao. Een overgrote meerderheid van de vaste medewerkers heeft aangegeven de Arbeidsvoorwaarden Regeling (AVR) van Jumbo boven de cao te verkiezen. 

Jumbo ontwikkelde de AVR samen met de centrale ondernemingsraad (COR) als alternatief voor een cao. Tot ongenoegen van de vakbonden, die menen dat een cao werknemers beter beschermt. “Een AVR afspreken met je eigen centrale ondernemingsraad (cor) is onverantwoord. Dat hebben wij al gezien in de horeca. Daar leidde een AVR tot enorme verslechteringen in de sector”, schreef vakbond FNV er eerder over. “Dus: hoe goed de mensen van de ondernemingsraad het ook bedoelen, als je een akkoord sluit met je eigen werkgever betekent dit dat je niets meer te zeggen hebt over je eigen arbeidsvoorwaarden.”

AVR versus cao

De afgelopen twee maanden kregen alle circa 3000 vaste medewerkers van Jumbo Logistiek de keuze tussen de nieuwe AVR of de afgelopen cao. Uiteindelijk heeft circa 72 procent van het totale aantal medewerkers in vaste dienst een keuze gemaakt. Hiervan heeft 96 procent aangegeven voortaan onder de nieuwe AVR te willen vallen. Nog geen 4 procent van de medewerkers heeft ervoor gekozen onder de cao te willen blijven werken. De AVR is ook van toepassing op de 1500 uitzendkrachten die in de distributiecentra van Jumbo werkzaam zijn. 

Jumbo-medewerkers die voor de AVR hebben gekozen krijgen met terugwerkende kracht tot 26 februari 2018 een loonsverhoging van 1 procent. Volgend jaar komt daar nog een verhoging van 1,5 procent bij. 

Geen onderscheid AVR medewerkers en cao medewerkers

Jumbo geeft aan dat de verschillen tussen beide regelingen voor elke medewerker afzonderlijk zijn doorgerekend en op schrift gesteld. Elke medewerker heeft een individuele toelichting gekregen op het overzicht. Medewerkers konden hun keuze aankruisen en ondertekenen op een formulier of met behulp van hun personeelsnummer kenbaar maken per computer.

In een persverklaring stelt de supermarktketen: “Jumbo respecteert de relatief kleine groep medewerkers die ervoor heeft gekozen om onder de afgelopen cao te blijven werken. Los van de door medewerkers zelf verkozen verschillen in arbeidsvoorwaarden, maken wij geen onderscheid tussen ‘AVR medewerkers’ en ‘cao medewerkers’.”