Meerderheid logistiek dienstverleners kijkt uit naar nieuwe locaties
Personeel & Arbeidsmarkt 03.06.2019 | Branchenieuws

Meerderheid logistiek dienstverleners kijkt uit naar nieuwe locaties

Bijna de helft van de grote logistieke bedrijven in Nederland wil uitbreiden en is dus potentieel op zoek naar een nieuwe locatie. Bij logistiek dienstverleners ligt dit percentage zelfs op 70 procent. De redenen: groei van de klantportefeuille en modernisering van vastgoed. 

Dat blijk uit grootschalig onderzoek van Stec Groep onder 450 verladers, retailers en logistiek dienstverleners. Hoewel logistieke bedrijven tevreden lijken met hun huidige vestigingsplaats - hun huidige locatie scoort gemiddeld een 7,6 - kijken ze toch uit naar nieuwe locaties. Groei is de grootste drijfveer achter deze dynamiek. Op korte termijn zoeken bedrijven hoofdzakelijk XXL-kavels. Voor de langere termijn lijkt ook een kleiner kavel in stedelijke omgeving aantrekkelijk.

Voorkeur voor eigen regio

Bij de keuze voor een nieuwe locatie worden bedrijven met name gedreven door de kosten, de beschikbaarheid van personeel en de bereikbaarheid via de weg. Ruim 70 procent van de logistieke bedrijven geeft aan een sterke voorkeur te hebben voor de eigen regio bij een investeringsbeslissing. Redenen hiervoor zijn de aanwezigheid van bestaand personeel, de ligging ten opzichte van afzetmarkt en leveranciers. Veel van de bedrijven hebben een voorkeur voor de centrale as in Nederland (Noord-Brabant en Utrecht zijn favoriet).

Bedrijven met een sterke personeelsvraag, bijvoorbeeld logistiek dienstverleners of bedrijven in e-commerce, overwegen vaak een investering op andere plekken dan in eerste instantie beoogd. 

'Gemeenten moeten inzicht krijgen in lokale arbeidsmarkt'

In het rapport Logistiek in Beeld adviseert Stec Groep wat gemeentes kunnen doen om hun kansen op succes te vergroten. Het adviesbureau stelt dat het cruciaal is om inzicht te hebben in de lokale arbeidsmarkt en daar beleid op te maken. Denk aan aan scholing, het aanwenden van de flexibele schil, huisvesting van arbeidsmigranten, aansluiting openbaar vervoer. "Dit lukt alleen met overtuigend cijfermateriaal toegesneden op de directe omgeving van de potentiële vestigingsplaats. Daarnaast zijn duidelijke en snelle procedures belangrijk; bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn." Verder ziet Stec Groep het kunnen aanbieden van XXL-kavels als een pré omdat deze schaars zijn. "Vanuit het debat over de ‘verdozing’ van het landschap is meer regie op versterking van logistieke XXL-nieuwbouwontwikkeling wenselijk om wildgroei te voorkomen."


Plaats een reactie (0)

Reageren