Meer schepen maar minder ongelukken in haven Rotterdam

Logistiekprofs op 25 februari 2016 | 3 minuten leestijd

Voor het eerst sinds 2007 is het aantal schepen in de Rotterdamse haven gestegen. In 2015 arriveerden er 29.122 zeeschepen in de haven, terwijl dat er in 2010 nog 29.014 waren. Het aantal significante ongevallen daalde het afgelopen jaar van twaalf naar zeven. Bij drie ongevallen waren pleziervaartuigen betrokken.

Het aantal schepen dat afgelopen jaar in de haven aankwam is nog steeds fors minder dan in 2007, toen er nog 37.097 schepen aankwamen. De cijfers over 2015 werden bekend gemaakt door havenmeester René de Vries tijdens de presentatie van de nautische jaarcijfers in het World Port Center, het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Rotterdam. Daar werd extra aandacht geschonken aan het uitwisselen van nautische informatie. Dit brengt niet alleen voordelen, maar ook de nodige uitdagingen. “Steeds makkelijker informatie uitwisselen is goed voor de doorvoersnelheid van ladingstromen, maar het vraagt ook wat van de digitale weerbaarheid van de gebruikers van de haven en die krijgt in 2016 extra aandacht”, aldus De Vries. 

Digitaal informatie delen
Het afgelopen jaar werd er in de haven van Rotterdam hard gewerkt aan de verbetering van de nautische informatie door het vaststellen van internationale standaarden voor dieptes en toelatingsbeleid. Deze standaarden wordt nu digitaal toegankelijk gemaakt via het Avanti project. Dezelfde standaarden zijn ook nodig voor getijde informatie: het Dynar project. Dynar geeft aan de hand van actuele dynamische informatie onder andere advies over de mogelijke diepgang voor vertrekkende en aankomende schepen. Daarnaast wordt er gewerkt met Pronto, een communicatieplatform voor de havengemeenschap dat agenten en andere operators moet ondersteunen bij de planning van diensten aan schepen (zoals loodsdienst, bunkers, roeiersdiensten en ladingafhandeling). Het delen van de informatie zou ten goede komen aan de veiligheid en efficiëntie van de verschillende diensten.  

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte

Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.