Meer liquiditeitsproblemen verwacht voor vervoerders

Logistiekprofs op 18 mei 2020 | 2 minuten leestijd

TLN verwacht liquiditeitsproblemen bij transportondernemers. Vanwege lange betalingstermijnen in de sector krijgen ondernemers nu nog geld over werkzaamheden voor de crisis. Als die inkomstenstroom opdroogt, worden de financiële problemen pas echt zichtbaar. 

Dat stelde TLN-voorzitter Elisabeth Post tegenover BNR Nieuwsradio. In de laatste coronamonitor van TLN gaf tien procent van de ondernemers aan liquiditeitsproblemen te hebben. Dat percentage loopt mogelijk op, omdat de transportsector een relatief lange betalingstermijn hanteert. “Die loopt nu op van zo’n 45 dagen naar 90 dagen. Dat betekent dat ze de afgelopen zes weken betaald kregen voor werk dat ze daarvoor hadden gedaan.” 

Post verwacht dat de liquiditeitsproblemen rond deze periode zullen stijgen. “Maar ik weet ook van bedrijven die zijn gestopt voordat ze echt in de problemen kwamen.” 

Omzetdaling 30 procent

Zo’n 70 procent van de ondernemers in logistiek en transport zag de omzet de afgelopen weken dalen als gevolg van de coronacrisis. Vooral het autotransport, de sierteelt, de evenementenbranche en de horeca werden getroffen. Het omzetverlies in de sector bedraagt gemiddeld 30 procent. Dat percentage zegt volgens Post weinig omdat er ook sterke uitschieters naar boven zijn, bij bijvoorbeeld pakketdiensten en in de levensmiddelenbranche. 

Gerelateerde artikelen