Meer leegstand in logistiek vastgoed

Logistiekprofs op 20 april 2020 | 2 minuten leestijd

Voor het eerst sinds 2014 staan er meer distributiecentra leeg. Eind 2019 was er 2,75 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed beschikbaar, een stijging van meer dan 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

Met name de nieuwbouwactiviteiten droegen bij aan de stijging, stelt NVM Business in de publicatie Logistiek vastgoed in cijfers 2020. Er was eind vorig jaar 1 miljoen vierkante meter aan nieuwbouw beschikbaar voor de verkoop of verhuur, een stijging van 375.000 vierkante meter. Dat kwam onder meer doordat er vorig jaar relatief veel distributiecentra op risico werden gebouwd, dus zonder de zekerheid van voorverhuur.

Afname in zuidelijke regio’s

Er was wel veel vraag naar logistiek vastgoed. In 2019 werd er voor 3,2 miljoen vierkante meter in gebruik genomen, bijna evenveel als in 2018. Opvallend was dat de zuidelijke regio’s iets aan populariteit inboetten. Vooral de provincie Noord-Brabant kreeg met een sterke toename van leegstaande en nog te verhuren distributiecentra te maken. Ook in Zuid-Holland trad een verruiming van het aanbod op. De animo voor het westen en midden van het land nam sterk toe. 

Retailers

Retailers namen een belangrijk deel van de vraag voor hun rekening. Er werd 860.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed door detailhandelaren in gebruik genomen, een stijging ten opzichte van 2018. 

Gerelateerde artikelen