Meer jongeren willen vrachtwagenchauffeur worden

Logistiekprofs op 30 June 2016

De groei van de logistieke sector zorgt voor meer vraag naar chauffeurs. Na magere jaren waarin nauwelijks nieuwe chauffeurs werden aangenomen, is de vraag nu groot. Een positieve ontwikkeling is dat voor het eerst in jaren ook weer meer jongeren trucker willen worden en de mbo-opleiding volgen.

Voorbeeld van de groei van het aantal studenten is het Drenthe College. Deze opleiding zag het aantal leerlingen verdubbelen en verwacht dat deze trend in het komende jaar aanhoudt. Ook het Scheepvaart- en Transport College in Rotterdam zag de aanmeldingen met 75 procent stijgen naar 224 aanmeldingen. De baangarantie werkt voor veel jongeren als ultieme stimulans.

Economie trekt aan
TLN ziet meerdere redenen waarom de vraag vanuit de logistieke sector naar jonger truckers sterk is gestegen. De transportbedrijven klimmen steeds verder uit het dal en zijn aan het groeien waardoor meer personeel nodig is. Ook de vergrijzing is een reden. Steeds meer chauffeurs gaan binnenkort met pensioen en het gat dat zij achterlaten, moet worden opgevuld. “Tot 2020 zijn er daardoor per jaar zo’n 2000 nieuwe beroepsgoederenchauffeurs nodig. Dus 10.000 in totaal”, zegt Renee Reijers van Transport en Logistiek Nederland tegen de NOS. “Je hebt dus bijna gegarandeerd een baan te pakken.”

Nederlandse chauffeurs

Nog niet tevreden
TLN zet wel een kanttekening bij de positieve ontwikkeling. De brancheorganisatie is blij dat het beter gaat, maar zou meer vrouwelijke chauffeurs achter het stuur willen zien.

Redactie LogistiekProfs