‘Meer banen in logistiek ondanks inzet robots’

Logistiekprofs op 21 januari 2016 | 3 minuten leestijd

In de logistiek wordt steeds meer geautomatiseerd, maar dat betekent niet dat er geen personeel meer nodig is. De vraag naar mankracht zou zelfs stijgen, met name aan de kant van e-fulfilment. Dat stelt Stan de Caluwé van Nederland Distributieland.  

In een bijeenkomst van logistieke bestuurders uit de omgeving Rivierenland liet De Caluwé al weten dat robots niet per se funest zijn voor de werkgelegenheid in de logistiek. Aan LogistiekProfs legt hij uit: “Veel bedrijven in e-commerce leveren direct aan de consument. Dat vraagt om een andere aanpak. Daarmee wordt werkgelegenheid gecreëerd.”

Handen nodig om retouren te verwerken
Volledige automatisering zou in e-fulfilment magazijnen nog geen optie zijn. “Bij deze magazijnen gaan er niet alleen veel pakketten uit, er komen er ook veel retour”, aldus De Caluwé. “Bij sommige bedrijven is dat zelfs 40 procent. Dat vraagt om een nieuwe aanpak en daardoor blijven arbeidskrachten hard nodig.” Daarbij moet volgens de Senior Manager Supply Chain Solutions niet alleen gedacht worden aan de standaard orderpickers. “Er zijn ook medewerkers nodig die contact onderhouden met de klanten, IT-specialisten en zelfs fotografen die de producten fotograferen zodat we op de webshop kunnen komen. Ook is er een grote behoefte aan chauffeurs door de toename van het aantal pakketten dat geleverd moet worden.”

Toekomstvisie
Hoe de vraag naar arbeidskrachten in de e-commerce zich in de
toekomst gaat gedragen, vindt De Caluwé moeilijk te voorspellen. “Door de vele
e-commerce zal de vraag naar arbeidskrachten nog wel even bestaan, maar hoe dit
zich de nabije toekomst gaat ontwikkelen is momenteel moeilijk te zeggen.”

Wat denkt u? Zijn e-fulfilment magazijnen al klaar voor volledige automatisering? Staan de banen in deze magazijn op de tocht of is er juist meer personeel nodig?

Redactie LogistiekProfs


Blijf altijd op de hoogte

Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.