Medewerkers Jumbo-dc eisen verbetering arbeidsvoorwaarden
27.03.2017 | Branchenieuws

Medewerkers Jumbo-dc eisen verbetering arbeidsvoorwaarden

Een delegatie van twintig medewerkers van de Jumbo-distributiecentra overhandigt vandaag een petitie Gea Kuiper, directeur HR bij Jumbo. Volgens de medewerkers loopt de werkdruk al maanden de spuigaten uit. Een nieuw cao moet dit aan banden leggen.

Het huidige cao voor de distributiecentra van Jumbo loopt op 1 april af. Jumbo wil pas in juli met de vakbonden over het cao onderhandelen. Op dat moment zijn namelijk de cao supermarkten en de cao AH Logistics afgesloten. De medewerkers noemen dat ‘absurd’. “De werkdruk loopt al maanden de spuigaten uit, dit moet voor de veiligheid en gezondheid van de dc-werkers worden opgelost. En wel nú”, aldus Debbie van Leiden van FNV Handel. “Bijvoorbeeld door in de cao af te spreken dat alle tijdelijke krachten die negen maanden of langer in de dc’s werken een vast dienstverband krijgen. Het werk is er en zal alleen maar toenemen. Meer echte, vaste banen zorgen voor een structurele verlaging van de werkdruk.”

In de distributiecentra van Jumbo werken circa 3.000 werknemers, waarvan 2.000 als tijdelijke of uitzendkracht. De petitie die aan Kuiper wordt overhandigd, is inmiddels al door 450 werknemers ondertekend.

De werknemers zouden ook meer duidelijkheid eisen over hun baan in de toekomst. Omdat Jumbo in 2020 een nieuw landelijk dc opent in Nieuwegein, sluit het distributiecentrum in Elst. De werknemers van dit gebouw zouden eisen dat Jumbo de onzekerheid over hun toekomst wegneemt. Hans Beekhuis, medewerker inkomende goederen en voorzitter van de FNV-kadergroep in distributiecentrum Elst: "Dat kan door nu al met de FNV te praten over de gevolgen. Mijn collega’s willen afspraken over onder andere scholing, outplacement en meeverhuizen naar Nieuwegein."

Update: Jumbo heeft gereageerd op de petitie. In een verklaring schrijft de supermarktketen het volgende: "Jumbo doet een beroep op de vakorganisaties om het overleg over een nieuwe cao voor logistieke medewerkers spoedig te hervatten. Constructief overleg is immers een basisvoorwaarde om te komen tot een toekomstbestendige cao die goed is voor Jumbo en haar medewerkers. Naast afspraken over loonontwikkeling, wil Jumbo in een nieuwe cao ook graag overeenstemming bereiken over belangrijke zaken zoals behoud van vaste banen en investering in extra scholing en programma’s gericht op de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Jumbo vindt het belangrijk om over deze en andere punten in gesprek te blijven met de vakorganisaties. Het is voor Jumbo onbegrijpelijk waarom de vakorganisaties hier niet toe bereid zijn." 


Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren