Material Handling Forum geeft antwoord op prangende vragen over cobots
18.09.2018 | Branchenieuws

Material Handling Forum geeft antwoord op prangende vragen over cobots

In steeds meer warehouses wordt geëxperimenteerd met robots. Maar de inzet van met name de nieuwe generatie robots staat nog in de kinderschoenen. Hoe kunnen we deze technologie inzetten om de productiviteit verder te verbeteren? Dat staat centraal tijdens ‘Warehouse Robotics’, het seminar van het Material Handling Forum dat plaatsvindt tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek op donderdag 8 november.

Robots in het warehouse zijn niet nieuw. Maar waar de traditionele robots hun werk veilig achter grote hekken deden, is de laatste jaren een nieuwe generatie robots ontstaan die tussen en met de mensen in het warehouse werken. Deze collaborative robots – kortweg cobots – kunnen de productiviteit in onze warehouses een nieuwe boost geven. Maar hoe?

Zonepicking met AGV’s

Cobots bestaan in verschillende vormen en formaten, variërend van statische knikarmrobots die assisteren bij het oppakken en inpakken van artikelen tot mobiele, autonome voertuigen (AGV’s) die orderpickers op de voet volgen met pallets, rolcontainers of andere ladingdragers. Alleen door met cobots in de praktijk aan de slag te gaan ontstaan nieuwe concepten. Wat te denken van zonepicking met behulp van AGV’s?

Het Material Handling Forum presenteert op 8 november de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar dergelijke nieuwe concepten. Twee onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Alexandros Pasparakis en Kaveh Azadeh, delen de conclusies van een experiment over de inzet en optimalisering van AGV’s in orderpicking. Prof.dr. René de Koster, voorzitter van het Material Handling Forum, praat over de inzet van robots voor sorteerprocessen.

Succesvol samenwerken met robots

Wat onbelicht blijft in de meeste verhalen over cobots, is het effect op de mensen in het warehouse. Zijn die wel bereid om met cobots samen te werken? Wat is ervoor nodig om de samenwerking tussen mens en machine tot een succes te maken? Hoe kunnen ze elkaar aanvullen? En welke competenties hebben managers nodig om optimaal te profiteren van de kansen die cobots bieden?

Ook op deze vragen probeert het Material Handling Forum antwoord te vinden. Pascale Le Blanc en Sonja Rispens, allebei assistent-professor aan Technische Universiteit Eindhoven, gaan in op de verhouding tussen mensen en robots. Josje Verbeeten van de onlangs opgerichte Robot Academie legt uit hoe je mensen opleidt in het werken met robots.


Plaats een reactie (0)

Reageren