Manager cruciaal bij veiligheid magazijn

Logistiekprofs op 15 april 2016 | 4 minuten leestijd

Leiderschap en veiligheid zijn constant met elkaar verbonden. Dat blijkt uit het proefschrift van promovendus Jelle de Vries. Hij onderzocht in welke mate een manager een rol speelt bij de veiligheid op de werkvloer. De Vries kwam tot de conclusie dat ‘de rol van een manager cruciaal is bij het creëren van veiligheid in magazijnen en een focus op veiligheid niet hoeft te leiden tot verminderde productiviteit’. EVO publiceerde onlangs de conclusies van het proefschrift.

Geloofwaardigheid van een manager is essentieel, concludeert De Vries. “Wie een efficiënt en veilig magazijn wil krijgen, moet zelf het goede voorbeeld geven en medewerkers kunnen inspireren en bewust kunnen maken van de gevaren van hun werk”, zegt hij tegen EVO. “Er moet een balans zijn met de geloofwaardigheid. Als de leidinggevende accepteert dat een voetpad wordt geblokkeerd door een pallet, is het aanleggen van een voetpad als veiligheidsmaatregel niet geloofwaardig.”

Robots
De promovendus onderzocht ook de rol van de mens in vergelijking met machines en robots. De mens is onmisbaar, constateerde De Vries. De resultaten worden niet alleen geboekt door techniek, maar de werknemers blijven een cruciale rol spelen. Hij kwam tot de conclusies door  studenten van een Rotterdamse school deel te laten nemen in zijn onderzoek. “In de experimentele setup bleken de verschillen in productiviteit tussen de picktools relatief klein. Ik hoefde dat ook niet vast te stellen, want het was geen vergelijking op productiviteit. Ik wilde onderzoeken wat de invloed van mensen is”, laat De Vries weten aan EVO. De juiste mensen op de juiste plek zorgen voor een beter resultaat. “Medewerkers met een focus op preventie werken nauwkeurig, maar zijn trager. Mensen met een focus op promotie zijn gericht op het behalen van succes en gaan voor snelheid; zij zijn bereid fouten voor lief te nemen die mogelijk achteraf moeten worden gecorrigeerd. Ik heb daarvan geleerd dat je de productiviteit van het magazijn kunt bepalen door bij de werving van medewerkers te letten op gedragskenmerken.”

Praktijk en proefpersonen
Om een zo representatief mogelijk resultaat te krijgen combineerde hij tijdens zijn onderzoek het werken met studenten af met de praktijk. “Door de praktijk bij onderzoek te betrekken, is de werkelijkheid binnengehaald.” Bij zijn onderzoek naar de rol van de manager bij veiligheid in het magazijn liep de onderzoeker tegen het vraagstuk op wat eerst komt: een veilige werkplek of de manager. “Zorgt de manager voor een veiliger magazijn, of worden in veiliger magazijnen vaker veiligheidsbewuste managers aangesteld? Ik heb de causaliteit niet met zekerheid kunnen vaststellen, maar wil je een veilig magazijn, kijk dan naar karakters. Managers en medewerkers die zijn gericht op productie zijn bereid risico’s te nemen en fouten te maken, maar dat zegt op zichzelf weinig over de productiviteit. Misschien is er meer schade of moeten uitgevoerde werkzaamheden achteraf worden gecorrigeerd.”

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.