Magazijnmedewerkers Geodis dragen exoskelet tegen rugklachten
20.04.2017 | Branchenieuws

Magazijnmedewerkers Geodis dragen exoskelet tegen rugklachten

Geodis laat medewerkers van het magazijn in Venlo exoskeletten dragen. De skeletten moeten ondersteuning aan de onderrug bieden tijdens het optillen en dragen van objecten.

De exoskeletten functioneren als een soort brace. Wanneer de medewerker voorover buigt, duwt het veersysteem terug. Dit zorgt ervoor dat de onderrug 40 procent minder wordt belast. Het gaat om een ‘passief’ skelet. Het apparaat volgt de bewegingen van de gebruiker en verplaatst vervolgens de druk zonder bewegingen af te remmen. Bij een ‘actief’ exoskelet wordt ook het gewicht dat de armen tillen gereduceerd.

Het Franse Geodis wil medewerkers die soms meer dan 4.000 kilogram per dag tillen, met de brace ondersteunen. Momenteel dragen drie medewerkers een gepersonaliseerd exoskelet. Afhankelijk van hun prestaties is Geodis van plan om de skeletten in de toekomst op grotere schaal in te zetten.

Het skelet dat Geodis inzet is afkomstig van het Delfste bedrijf Laevo, dat het exoskelet in 2015 op de markt bracht. Woensdag presenteerde het bedrijf de LaevoV2.5, een exoskelet dat zelfmonteerbaar is en daarom door meerdere werknemers kan worden gebruikt.  Deze versie is vanaf de zomer van 2017 verkrijgbaar. 

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Laevo

Plaats een reactie (0)

Reageren