‘Maaltijdbezorgdiensten zijn slechte werkgevers’

Logistiekprofs op 1 July 2022

Maaltijdbezorgdiensten als UberEats, Deliveroo en Thuisbezorgd knijpen hun koeriers financieel uit. Dat stelt vakbond FNV na een vergelijking van de inkomsten. Vooral Uber Eats komt slecht uit de bus; bezorgers verdienen er een netto uurloon van 5,80 euro.

FNV vergeleek de inkomsten van de bezorgers met de cao voor de sector transport en logistiek, meldt RTLZ. Daaruit blijkt dat de maaltijdbezorgdiensten te weinig loon betalen. In de TLN-cao ligt het netto uurloon op 13,80 euro. Bij Thuisbezorgd is dat bedrag 10,81 euro, bij Delivero 9,99 euro (7,90 euro wanneer de koeriers als zzp’er rijden) en bij UberEats 5,80 euro. 

De meeste bezorgers zijn krijgen niet betaald per uur, maar per bestelling. “Op z’n mooist werken ze via een uitzendconstructie, maar de meesten worden door een schijnopdrachtgever betaald op basis van stukloon”, aldus FNV.

Arbeidsovereenkomst

De resultaten van het onderzoek worden vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. FNV wil dat de koeriers automatisch een arbeidsovereenkomst krijgen, ook als zij ‘een algoritme’ als werkgever hebben. De vakbond hoopt dat de overheid de sector nog verder reguleert. 

Reactie bezorgdiensten

Thuisbezorgd zegt zich niet in de beschuldigingen te herkennen. Het bedrijf werkt met uitzendkrachten die meer dan het minimumloon krijgen en verzekerd zijn. Woordvoerder Joris Wilton vindt de vergelijking met de TLN-cao niet passend. “Dat is voor vrachtwagenchauffeurs”, zegt hij. “Hier gelden heel andere omstandigheden, wij werken vooral met jonge mensen die bijverdienen.”

Deliveroo en UberEats beroepen zich op de flexibiliteit die ze koeriers bieden. “Iedere maand krijgen we duizenden aanmeldingen binnen van jongeren om met ons te werken. Mede omdat de verdiensten goed zijn en zij als freelance bezorgers flexibel kunnen werken”, luidt de reactie van Deliveroo. UberEats zegt de vergoeding voor bezorgers nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig actie te ondernemen.

Afbeelding: Nicholas Jackson / Shutterstock.com